RTVTK: 25 GODINA NAJBLIŽI VAMA!

Radio-televizija Tuzlanskog kantona 20. februara 2018. obiilježila je svoju 25. godišnjicu rada.

Emitiranje programa počelo je 1993. godine, u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Bio je to ambiciozan cilj probijanja medijske blokade u kojoj se tokom rata nalazio sjeveroistočni dio naše zemlje. Rad tadašnje Televizije Okruga Tuzla započet je u vrlo oskudnim uslovima sa amaterskom opremom i sa samo sedam uposlenika. Uprkos nemogućim ratnim uslovima, uspješno smo započeli našu misiju, građanima dati pravu i blagovremenu informaciju. Kraj rata TV Okruga Tuzla, koja je 1995. godine preimenova u Televiziju Tuzlansko-podrinjskog kantona, dočekala je sa 45 zaposlenih i još uvijek vrlo loše tehnički opremljena. Tri godine kasnije formiran je i kantonalni Radio, pa će od 1999. godine ponijeti ime koje i danas nosi – Radio-televizija Tuzlanskog kantona. Uslijedile su godine ubrzanog razvoja, kadrovskog jačanja i tehničkog osavremenjavanja, ali je svoj najvrjedniji kapital – povjerenje gledalaca i slušalaca Radio-televizija Tuzlanskog kantona stekla u ratnim i prvim poratnim godinama.

Struka je to prepoznala i nagradila. 2001. i 2002. godine proglašeni smo za najbolju televiziju u Bosni i Hercegovini. 2004. godine uselili smo se u novi, vlastiti dom, čime su stečeni uvjeti za napredovanje. Radio-televizija Tuzlanskog kantona uspješno se održala na usitnjenom medijskom tržištu zahvaljujući usmjerenost na dogadjaje i ljude u Tuzlanskom kantonu i povratničkim mjestima sjeveroistočne Bosne i Podrinja.

Zbog takvog programskom opredjeljenja, prepoznati smo kao važan faktor razvoja ovog područja. Krajem 2012. godine Radio-televizija Tuzlanskog kantona okončala je digitalizaciju kompletnog procesa proizvodnje programa. U ovom projektu imali smo svesrdnu pomoć turske organizacije za međunarodnu saradnju i razvoj, TIKA. Od 2016.godine članica smo bh. mreže kantonalnih i lokalnih televizijskih stanica, koje proizvodnjom zajedničkog programa, BH veze i BH Dnevnika, daju svoj doprinos jačanju državotvorne svijesti i izgradnji Bosne i Hercegovine.

Vlastitom mrežom od 17 predajnika Radio-televizija Tuzlanskog kantona signalom pokriva prostor sjeveroistočne Bosne, istočne Hrvatske i zapadne Srbije. Kroz mrežu kablovskih operatera, IPTV servise i platformu Moja TV BH telekoma, dostupni smo u domovima nekoliko miliona građana u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Prateći moderne trendove 2008. godine pokrenuli smo vlastiti multimedijalni internet portal, koji doprinosi brzom protoku informacija koje svakodnevno prikupljamo i obradjujemo. Timski rad, svijest o značaju posla kojim se bavimo i našoj društvenoj odgovornosti, bili su nam glavne vodilje proteklih 25 godina. Naše kamere i novinarska pera zabilježili su sve važne i prelomne događaje koji su obilježili protekle dvije i po decenije. Ponosni na naših 25 godina i bogatiji za ogromno iskustvo, danas smo spremni za nove izazove i nastavak svoje misije, biti u službi javnosti.

25 GODINA NAJBLIŽI VAMA KROZ PROGRAMSKE SADRŽAJE I ORGANIZACIJU RADA:

Tuzla: Obilježena 25. godišnjica RTV Tuzlanskog kantona

TUZLA, 20. februara (FENA) – Središnji dio obilježavanja 25. rođendana RTV Tuzlanskog kantona održan je večeras u Kristalnoj dvorani hotela „Tuzla“, u prisustvu velikog broja zvanica i uposlenika ovog kolektiva.

Danas renomirana medijska kuća prvi put se u eteru pojavila za vrijeme agresije na BiH, 20. februara 1993. godine, kao TV Okruga.

Usprkos nemogućim ratnim uvjetima misija je uspješno obavljena, a krajem rata 1995. godine, preimenovana je u RTV Tuzlansko-podrinjskog kantona s 45 zaposlenih, da bi tri godine poslije osnovan i Radio TK. Konačno, 1999. godine medijska kuća je promijenila ime u RTV TK pod kojim neprekidno djeluje do danas.

Dva puta je RTV TK proglašena najboljom TV stanicom u BiH. Direktor Almir Mulabećirović izjavio je večeras da je ova medijska kuća postala važan faktor u medijskom svijetu, ali prevashodno kao produženi servis građana Tuzlanskog kantona, s prepoznatljivim radijskim i TV emisijama.

– Prošli smo rat, stradanja, blokade, poplave, brojne društvene krize, punih 25 godina smo historija svega što se desilo u našoj zemlji. Naš najgledaniji program je TV Dnevnik i od osnivanja do danas emitiran je 9.125 puta – kazao je Mulabećirović, najavivši da će krajem godine program RTV TK biti emitiran u visokoj, HD rezoluciji.

Plaketa RTV TK uručena je danas predstavnicima Skupštine i Vlade TK, kao osnivačima medijske kuće. U ime Vlade plaketu je primio novi premijer Jakub Suljkanović.

Posebne zahvalnice uručene su ogranizacijama: UKC Tuzla, Univerzitetu u Tuzli, Turskoj razvojnoj organizaciji TIKA, MUP-u TK, te Edinu Ramiću, federalnom ministru za raseljene osobe i izbjeglice.

Zahvalnice su dobili i poslovni partneri BH Telekom dd Sarajevo, Sarajevo osiguranje – Podružnica Tuzla, Bingo i Pivara Tuzla, RMU Banovići, Studio moderna doo Sarajevo i Direct Media Kiseljak.

Pročitana je odluka o dodjeli plaketa za 53 uposlenika koji neprekidno rade u RTV TK 20 i 25 godina.

Od osnivanja u RTV TK rade i dobit će plaketu za 25. godišnji rad: Ibrahim Kozlić, Almir Mulabećirović, Dario Mateljić, Izeta Alić, Šahza Beganović, Mirsad Jusić i Eldin Bosankić, rečeno je Feni.

(FENA) M.B.

Pročitajte...