Ručno tkani ćilimi Udruženja ‘Bosfam’ na izložbi u Sarajevu (VIDEO)

Udruženje Bosanska familija – Bosfam iz Tuzle predstavilo je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu unikatne, ručno tkane vunene ćilime različitog dizajna i veličine na prodajnoj izložbi nazvanoj ‘Ćilim i žene, Bosfam 2018’.

Osnivačica i direktorica Udruženja Bosanska familija – Bosfam Munira Beba Hadžić kaže za Fenu da izložba sadrži tradicionalne bosanske ćilime – s tradicionalnim motivima i bojama, radove u kojima su dodali neke nove boje te ih prilagodili današnjem vremenu, te ćilime i s motiva po želji (pruge, crtice…).

Sastavni dio te izložbe je i ćilim nastao u okviru njihovog projekta ‘Ćilim sjećanja’, posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici.

– Poruka je da žrtve trebaju sjećanje, a porodice pravdu zbog svega onoga što im je učinjeno – kazala je.

Hadžić naglašava da je izložba prodajna, a prihod od prodaje doprinijet će nastavku angažmana žena na izradi ručno rađenih proizvoda.

Cjelokupna izložba dio je projekta ‘Bosanska tradicija, ljepota i rad’ u okviru kojeg se godinama njeguju razne vrste ručnih radova, s akcentom na tkanje ćilima.

– Tkanje ćilima započeli smo još ratne 1993/1994. godine. Prvi ćilim istkali smo u Tuzli, u vrijeme kad su žene izgubile sve što se moglo izgubiti. Ipak, željele su nečim da se bave, nešto da rade. Tad smo krenule pod sloganom ‘Mi radimo, mi se družimo, mi pomažemo sebi i drugima’ – ističe Hadžić.

Hadžić podsjeća da mnoge od žena koje sudjeluju u tom projektu potječu iz krajeva gdje je poznavanje i izrada ručnih radova bila obavezna za svaku ženu. Ipak, nove generacije nisu dovoljno zainteresirane za ručne radove zbog čega se Udruženje ‘Bosfam’ i zalaže za afirmaciju i zaštitu tih proizvoda.

Udruženje ‘Bosfam’ smješteno je u Centru za žene u Tuzli gdje vrijedne ruke žena tkaju ćilime, ali rade i druge vrste ručnih radova (ukrasni i dekorativni predmeti, odjevni predmeti, vez, heklanje…), a sve to tamo i izlažu. Želja im je, kažu, neki centar otvoriti i na području Sarajeva te angažirati i ovdašnje žene.

Radove su (po segmentima, pojedinačno) izlagali širom BiH kao i u inozemstvu. Osim u Tuzli i Sarajevu posebno su ponosne na postavke u Srebrenici, odakle i potječe većina žena uključenih u taj projekt. ‘Ćilimi sjećanja’ bili su izloženi i u Vašingtonu, Njujorku, Ženevi, Hagu. I druge vrste njihovih ćilima vidjela je publika širom svijeta.

Tradicioinalni bosanski ćilim je posebna vrsta ćilima, a ručno se tkaju na drvenim razbojima. Osnova ćilima je od pamuka, a tkan je vunom. Izgleda isto s obje strane (s lica i naličja).

Izložba ‘Ćilim i žene, Bosfam 2018’ bit će zvanično otvorena večeras, a publici je dostupna do ponedjeljka u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.