Rudarska škola dobila stručnu podršku za obrazovanje “naftaša”

Rudarska škola u Tuzli je bila domaćin seminara čiji je cilj stručno usavršavanje nastavnika iz struke kao i edukacija nastavnika u cilju poboljšanja vođenja nastave po modularnom nastavnom planu i programu.Na seminaru su prezentirane teme iz oblasti rudarstva i geologije sa posebnim osvrtom na eksploataciju i istraživanje nafte i plina na području BiH, kao i novosti o planiranom obrazovanju stručnih kadrova koji su neophodni za istraživanja na ovom polju.

novinar Azra Mešić

Od naredne školske godine Rudarska škola u Tuzli počet će obrazovati učenike za zanimanje tehničara za naftno-bušotinske fluide, jedinstveno na području Bosne i Hercegovine.

– Pored toga zanimanja u narednoj školskoj godini mi planiramo upisati i tehničare rekultivacije i hortikulture. Ovim smo objedinili rudarstvo. Kad se izvrši sva eksploatacija onda se radi i rekultivacija toga zemljišta, naglasila je Begzada Ćosić, profesorica u Rudarskoj školi.

Seminar koji su organizovali ovim povodom okupio nastavnike rudarske struke iz Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona, te djelatnike kantonalnog Pedagoškog zavoda i Ministarstva za obrazovanje i nauku.

– Vrlo je važno da menadžment Škole zapravo primjećuje potrebe tržišta rada za uvođenje novih zanimanja koje zavređuje pažnju i podršku Pedagoškog zavoda i Ministarstva obrazovanja u odobravanju novih zanimanja kao što je ovo zanimanje za eksploataciju nafte i naftnih derivata, kaže Elmir Tukić, stručni savjetnik u Ministarstvu za obrazovanje i nauku TK.

Uz podršku obrazovnih vlasti Škola će obezbijediti i praktičnu nastavu za buduće učenike u kompanijama čiji su predstavnici također bili učesnici seminara u Tuzli.

– Na području Lukavca i Tuzle ima 7 ili 8 privrednih društava koje obavljaju posao geoloških i hidrogeoloških istraživanja, gdje sam u razgovoru s tim predstvanicima saznao da im fali ovog kadra, naročito geobušača. Dolazi do tog da se radnici prekvalifikuju za taj zanat, ali to nije to kad već imamo školu za to. I bilo bi dobro da se ta zanimanja ponovo ožive, kazao je Eldar Čajić, predstavnik kompanije Papago iz Lukavca koji je učestovao na ovom seminaru.

Učenici Rudarske škole već imaju stipendije za deficitarna zanimanja, pa će manadžment pokušati obezbijediti sličan podsticaj za novu generaciju koja se odluči obrazovati za tehničare “naftaše”.