Rukomet: RK Gračanica ide u dalje zbog odustajanja Izraelaca

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST:
Na našu veliku žalost dvomeč susret 3.kola European Cupa
RK”Gračanica”-HC”Holon Yuvalim”, koji se trebao igrati u subotu i nedelju 19. i 20.decembra sa početkom od 18,00 sati u Gračanici, neće biti odigran.
Naime, ekipa iz Holona juče ujutro je iz Tel Aviva preko Istanbula krenula put Sarajeva.
Iz Tel Aviva je sletjela u Istanbul, odakle je u 13,00 sati bio predviđen let za Sarajevo.
Nažalost, let na relaciji Istanbul-Sarajevo odgođen je zbog guste magle i slabe vidljivosti na aerodromu u Sarajevu.
To je značilo da gosti treba da čekaju naredni let koji je po redu letenja bio danas u isto vrijeme.
Međutim, to je takođe podrazumjevalo prema uputstvu putničke agencije „Pegas“ (obavješteni u 11,00 sati) da se ekipa mora ponovo testirati na PCR test budući da bi postojeći test bio stariji od 48 sati i samim tim zakonski nevalidan za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.
Predstavnici HC“Holon Yuwalim“, odbili su mogućnost za novo testiranje, iznijeli su svoje specifične razloge takvog stava, složili su se da tehnički izgube utakmicu i odlučili su da se danas vrate u Tel Aviv.
Osnovi razlog je činjenica da je u ekipi HC“Holon Yuwalim“ koju su sačinjavali 16 igrača i 5 članova vođstva, nalazilo 5 vojnika (služenje vojnog roka i status vojnika u Izraelu je specifično).
Kako je objašnjeno u dopisu, u slučaju da je neko od članova sa statusom vojnika bio pozitivan na Covid-19, morao bih provesti 10 dana u karantinu u Turskoj, što je suprotno propisima Ministarstva odbrane Izraela, te gosti nisu željeli, niti smjeli da rizikuju sa novim testiranjem.
Takođe, mi smo se usmeno i pismeno obratili Graničnoj policiji aerodroma Sarajevo, uz molbu da se ekipi HC“Holon Yuvalim“ danas omogući ulazak u Bosnu i Hercegovinu uz PCR testove od 15.12.2020.g.
Nažalost, dobili smo negativan odgovor uz konstataciju da Granična policija isključivo prati zakonsku legislativu donesenu od strane Vijeća ministara i da će oni svakako raditi svoj posao u skladu sa propisanim mjerama zaštite.
Našu kooperativnost, korektnost i želju da igramo utakmice, predstavnici HC“Holon Yuwalim“ istakli su u svom dopisu EHF-u, koji smo i mi zaprimili.
Sinoć u 23,50 sati o svemu su pismeno i definitivno obavijestili EHF (Evropska rukometna federacija) i naš klub.
Danas u toku dana od krovne Evropske rukometne federacije formalno očekujemo zvaničnu obavijest o neodigravanju utakmica.
Već sinoć zvaničnici EHF-a bili su upoznati sa čitavom situacijom, te su na osnovu svih saznanja i nagovještaja od strane HC“Holon Yuwalim“ obavijestili službena lica da ne kreću na put jer su očekivali pomenuto saopštenje od strane HC“Holon Yuwalim“.
Iskreno, žao nam je što se ovaj dvomeč završio na ovako nepopularan način.
U proteklom periodu napravili smo opsežne pripreme da sve protekne u najboljem redu i da na terenu izborimo evropsko proljeće.
Međutim, zaista ni na koji način nismo mogli predvidjeti, niti uticati na ovakav rasplet situacije.
Na kraju zahvaljujemo se svima koji su nam u proteklom periodu pružili podršku i bili spremni pomoći u vezi organizacije ovih utakmica.
Na ovaj način RK”Gračanica” Gračanica, najvjerovatnije se plasirala u 1/8 finala European Cupa, premda bi bili sretniji da smo taj uspjeh postigli na terenu.
Ipak sačekaćemo konačnu odluku predstavnika EHF-a.

OBAVIJET ZA ULAZNICE PODRŠKE:
Svima onima koji su kupili ulaznice putem tekućeg računa sredstva će u punom iznosu biti vraćena, a svi oni koji su kupili ulaznicu na prodajnim mjestima, moći će uz priloženu ulaznicu refundirati sredstva kod sekretara kluba Zajima Kujundžića (+387 603317214).

Bilo kako bilo, okrećemo se finišu jesenjeg dijela prvenstva i novoj utakmici.

Pročitajte...