Rusi u Tuzli skinuli poklopac bankomata, pokušali “ugroziti” sistem, ali ih spriječio zaštitar

Zbog postojanja sumnje da su u Tuzli kao saučesnici počinili krivično djelo računarska prevara u pokušaju, postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva u ovom gradu predložio je pritvor za dva ruska državljana, 27-godišnjeg V.Z i 26-godišnjeg V.B.

Glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović kaže da postoji osnovana sumnja da su ova dva ruska državljana 26. oktobra 2020. godine u ranim jutarnjim satima u tuzlanskom naselju Slatina došli do bankomata jedne banke i upotrebom podesnog alata demontirali poklopac i načinili otvor u kojem se nalaze kablovi za kontrolu operativnog sistema.

“Nakon toga su pokušali da unesu, oštete, izmjene ili prikriju računarske podatke ili da utječu na ishod elektronske obrade podataka, u čemu su spriječeni od strane radnika zaštitarske agencije”, naveo je Arnautović.

Osumnjičene su pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla odmah lišili slobode, obavljena je kriminalistička obrada, te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Prilikom pretresa osumnjičenih pronađena je oprema i laptop koji su koristili pri pokušaju računarske prevare. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene, a istražne radnje u ovom predmetu su u toku.