Rusija kritikovala SAD zbog prijetnji diplomatskim sporenjem s Iranom u IAEA

Rusija je u petak kritikovala Sjedinjene Države zbog prijetnje diplomatskim sporenjem s Iranom u sjedištu agencije UN-a za nuklearni nadzor u razgovorima dvije strane tokom narednog mjeseca,  navodeći da to ugrožava šire razgovore o iranskom nuklearnom sporazumu.

Sjedinjene Države zaprijetile su u četvrtak da će se suprotstaviti Iranu u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) ukoliko ne odstupi u barem jednom od nekoliko sporova s IAEA, posebno oko dopuštanja IAEA da ponovo uvede kamere u radionici koja je bila metom očiglednog napada u junu.

– Vjerujem da to pokazuje da naše američke kolege gube strpljenje, ali također vjerujem da svi trebamo kontrolirati emocije – izjavio je ruski ambasador u IAEA Mihail Uljanov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kineskim kolegom.

– Ne pozdravljam tu izjavu američke delegacije (u IAEA). Ona nije od koristi – kazao je.

Indirektni razgovori između Sjedinjenih Država i Irana koji imaju za cilj oživjeti ugroženi nuklearni sporazum između Teherana i velikih sila trebali bi se nastaviti u ponedjeljak.

Sporazum iz 2015. ukinuo je sankcije Iranu u zamjenu za ograničenja nuklearnih aktivnosti. Ondašnji američki predsjednik Donald Trump povukao je Washington iz sporazuma u 2018. i ponovo je uveo sankcije Teheranu.

– SAD nisu pregovarale s Irancima veoma dugo i zaboravile su da Iranci ne čine ništa pod pritiskom. Ukoliko su pod pritiskom, oni se opiru – izjavio je Uljanov, prenosi Reuters.

(RTVTK/Fena)

Pročitajte...