Sa obilježavanja Dana patriotizma poručeno da BiH niko neće dijeliti

Obilježavanje “Dana patriotizma – sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 92-95“, upriličeno je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Na važnost obilježavanja ovog dana ukazali su predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata“ Bakira Hasečić, nekadašnji član Parlamenta Republike BiH u periodu 1992.1995. godine i predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić, predstavnici vojnih struktura iz ratnih godina RBiH, dobitnici najviših ratnih priznanja te predstavnici brojnih udruženja.

Uz podsjećanje na godine agresije na BiH, oni su pored ostalog istakli da je BiH država tolerancije, multietičnosti, da teži evropskim zapadnim civilizacijskim vrijednostima, punopravnom članstvu NATO-a i Evropskoj uniji, ali su poslali i jasnu poruku – “nema podjele BiH“.

Tokić je osudio obilježavanje dana RS, 9. januara te poručio da se neće trpjeti nikakve oblike fašizma, isključivosti i politike koje zagovaraju podjelu, uništenje države BiH i novi genocid nad Bošnjacima.

– Bosna i Hercegovina neće biti podijeljena i u njoj će mirno živjeti, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, svi oni koji je vole. Tako je bilo hiljadu godina, tako će i ostati – naglasio je Tokić.

Ukazao je na neustavno obilježavanje dana RS te od tužilaštva očekuje da rade svoj posao, jer će u suprotnom “biti sami predmetom krivičnog gonjenja“.

Potpredsjednik UO Kongresa Bošnjaka svijeta Ahmed Sejdić smatra da bi se o događaju povodom 9. januara trebale odrediti institucije vlasti u BiH a ne nevladin sektor, jer “ako hoćemo budućnost za mlade generacije, onda se o tome moraju dogovarati izvršne institucije vlasti“.

Također, Bakira Hasečić podsjetila je na užase rata u Višegradu, na hiljade ubijenih, stotine silovanih žena i djevojčica, te je naglasila kako je krajnje vrijeme da bh. političari omoguće žrtvama rata i genocida da žive život dostojnog čovjeka.

Ukazala je na nužnost provedbe Zakona o zabrani negiranja genocida.

Učesnici današnjeg skupa obilježavanja “Dana patriotizma – sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 92-95“ još jednom su naglasili da BiH niko neće dijeliti i dozvoliti nikome da narušava njen suverenitet, teritorijalni integritet i slobodu.

Pročitajte...