Sa Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla pozivju na darivanje krvi

Svake godine u ljetnom periodu, zbog godišnjih odmora, dolazi do nestašice krvi u transfuzijskim ustanovama. Tako je i na Klinici za transfuziologiju UKC-a Tuzla, kaže prim. dr. Slavica Divković Mott. Moli sve sugrađane da što ozbiljnije shvate organizovane akcija, jer danas krv treba nekom drugom, a možda već sutra nekom od naših najmilijih.
Iako raspolažu sa zadovoljavajućim količinama dragocjene tečnosti, čime nijedan operativni zahvat nije doveden u pitanje, na Poliklinici za transfuziologiju UKC-a Tuzla ističu da je davalaca u ljetnom periodu dosta manje.
“Iako je godišnji odmor klinike Kliničkog centra rade punom parom , veliki su zajtjevi usmjereni prema transfuzijskoj službi vezano za prouvodnju krvi i krvnih pripravaka koje ne možemo čuvati neograničenojer svi oni imaju svoj rok trajanja”, kaže prim dr. Slavica Divković Mott, šef Odjeljenja za proizvodnju krvi i krvnih komponenata Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla.
Nedostatak RHD negativne krvi je kontinuirano prisutan, a potrebe Kliničkog centra su velike, navodi Divković Mott. Još uvijek nije rijetkost da neko od naših sugrađana ne zna koja je krvna grupa ili nema potvrdu o njoj. A to je od velike važnosti, navodi naša sagovornica.
“To jesavakako jako značajno da znamo koja smo krvna grupa jer samim tim vidjećemo koliko su osobe pojedinih krvnih grupa rijetke i koliko je teško u situacijama kada im je potrebno obezbijediti krv. Na našem području najzastupljenija je A +, 0 + , B + i AB pozitivna krvna grupa”, pojašnjava Divković Mott.
Ukupan broj doza kojima raspolaže Poliklinika za transfuziologiju ne znači da se raspolaže sa svim krvnim grupama i pripravcima koji su u datim momentima najpotrebniji. Pored redovnih procedura vrlo česte su i saobraćajne, ali i druge nezgode gdje treba hitno reagovati.
“Nesreća nikada ne miruje. To ne možemo predvidjeti. Uvijek moramo razmišljati da dvadeset četiri sata može neko doći ne samo unuztar našeg kanotan već i šire. Operativni programi su uvijek neizvjesni, kaže naša sagovornica.
Ljeto je zahtjevniji period i treba mnogo više truda da bi se prikupile dovoljne količine krvi. Zato u kontinuitetu treba podsjećati koliko je ovaj nezamjenjivi lijek važan kao i dobrovoljno darivanje krvi.
02.17-02:38 Na žalost trebaju se više angažovati i porodica , članovi, prijatelji i doćii u Polikliniku darovati krv, jer ako bismo imali svako dan nekih 60 do 70 darivalaca krvi mi bismo mogli zadovoljiti sve potrebe klinika naše ustanove.
“Molimo sve naše sugrađane da što ozbiljnije shvate organizovane akcije, jer pravimo sigurnost za sve nas.Danas krv treba nekom drugom , a možda sutra nekom našem najmilijem” ističe prim dr. Slavica Divković Mott, šef Odjeljenja za proizvodnju krvi i krvnih komponenata Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla.
Krv je lijek koji nema cijenu i koji se ne može kupiti. Zato je darujte i ne zaboravite da su vrata Poliklinke za transfuziologiju UKC-a Tuzla otvorena svakim radnim danom od 8 do 15 sati.

Pročitajte...