SAD suspendovao pomoć Palestini u vrijednosti od 65 miliona dolara

– Američke vlasti zahtijevaju od Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), koja raspolaže finansijskim sredstvima, da poduzme “temeljite promjene”

WASHINGTON (AA) – State Department je saopćio da su Sjedinjene Američke Države (SAD) suspendovale finansijsku pomoć Palestini u vrijednosti od 65 miliona dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Američke vlasti zahtijevaju od Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), koja raspolaže finansijskim sredstvima, da poduzme “temeljite promjene”.

Glasnogovornica Heather Nauert je na dnevnoj konferenciji za medije kazala da je SAD od predviđenih 125 miliona dolara pomoći Palestini suspendovao 65 miliona.

Napomenula je da pomenuta finansijska pomoć ipak nije potpuno ukinuta.

“SAD očekuje da budu napravljene određene izmjene”, rekla je Nauert.

Naglasila je da je suspendovano 65 miliona dolara, dodajući da će preostalih 60 miliona biti poslano Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) kako ipak ne bi ostala bez novčanih sredstava.

Istakla je da ova odluka nije povezana sa glasanjem u UN-u o odluci administracije Donalda Trumpa kojom je Jerusalem proglašen glavnim gradom Izraela.