Sajam školskih preduzeća održan u Tuzli

Tuzlanska Ekonomsko-trgovniska škola bila je domaćin Drugog kantonalnog sajma preduzeća za vježbu na kojemu su se predstavile stručne ekonomske škole iz cijelog Tuzlanskog kantona. U takmičarskom dijelu programa proglašeni su i najbolji školski poduzetnički projekti u dvije kategorije ocjenjivanja. Prema ocjeni stručnog žirija najbolji projekt imala je Ekonomsko-hemijska škola Lukavac, a prema ocjeni poduzetnika uključenih u ovo takmičenje najbolji projekt imala je upravo škola domaćin.

novinar Azra Mešić

Preduzeće za vježbu dio je praktične nastave u svakoj ekonomskoj školi.  A najbolji školski timovi prezentirali su svoje ideje, na kantonalnom takmičenju u Tuzli gdje su ih ocjenjivale dvije komisije.

– Ocjena za ukupan vizuelni identitet štanda je obuhvatala pripremljenost, ideju koja je prethodila osnivanju preduzeća, komunikaciju učenika za štandom sa gostima, kaže Larisa Ćustendil, direktorica Ekonomsko-trgovinske škole u Tuzli, na čiju je inicijativu Sajam uvršten u Kalendar školskih takmičenja na nivou Tuzlankog kantona.

Stručna komisija najboljim je ocijenila preduzeće Ekonomsko-hemijske škole iz Lukavca, a žiri u čijem su sastavu bili samo aktivni poduzetnici, za prvoplasiranu je proglasio ideju učenika škole domaćina, koji su osim preduzeća osmislili i investicijski projekt.

– Učenici naše škole su vidjeli problem na našoj fiskulturnoj sali tj. da su dotrajali prozori i teže je bilo obavljati nastavu, da pokrenemo projekt Tuzla grad uglja i soli gdje bi izrađivali suvenire i prikupljali dio novčanih sredstava za promjenu prozora na sali. Mi danas obilježavamo i završetak projekta u kojemu nam je pomogao i Rotary klub koji je pomogao završetak ovog projekta, kaže za RTVTK Amna Hasić, učenica Ekonomsko-trgovinske škole u Tuzli, članica poduzetničkog tima.

Oba žirija su ravnopravno kao drugoplasirane ocijenili učenike MSŠ Sapna koji su svoju poduzetničku ideju uobličili u poslastičarnicu koja proizvodi, distribuira i prodaje kolače.

– Morali smo baš da budemo prijatni baš sa osmjehom na licu kako bi se dopali našoj komisiji i morali smo da budemo vješti, da brzo popunjavamo transakcije i sve što je trebalo. A sve smo radili domaće. Nismo ništa kupovno uzimali, pojašnjava Amra Omerović, učenica MSŠ Sapna i dodaje kako na području ove općine nema slične djelatnosti.

Trećeplasirane škole Drugog kantonalnog sajma preduzeća prema ocjeni stručnog žirija i žirija poduzetnika su MSŠ Banovići i MSŠ Teočak. Svih šest ideja bit će predstavljene i na Državnom takmičenju u Bijeljini gdje je već prijavljeno više od 60 timova učesnika.

Pročitajte...