Sajam visokog obrazovanja u Tuzli traje i sutra

Sajam visokog obrazovanja, u svom četvrtom izdanju i ove je godine u Tuzli  okupio predstavnike velikog broja javnih i privatnih univerziteta, visokih škola i obrazovnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Maturanti iz cijelog Tuzlanskog kantona došli su organizovano kako bi prikupili informacije o ponudama studijskih programa, odsjeka i fakulteta na kojima bi mogli nastaviti svoje školovanje.

novinar Azra Mešić

Sajam visokog obrazovanja u Tuzli suzio je izbor učenicama Mješovite srednje škole iz Teočaka koje su zajedno došle po informaciju o tome šta mogu studirati u ovom gradu.

– Došli smo ovdje da se raspitamo šta nam nude za dalje školovanje i vidimo ima dosta ponuda lijepih. Nisam se još odlučila, mada mi se sviđa medicina. Objasnili su nam šta i kako dalje. I vidjet ću šta će dalje biti, kaže maturantica Fehima Čeliković.

Među fakultetima iz Tuzle, Bijeljine, Brčkog, Sarajeva Travnika i zemalja bosanskohercegovačkog susjedstva svoje studijske programe predstavio je i Univerzitet u Tuzli. Budućim brucošima, kažu na štandovima ovog Univerziteta podjednako su interesantni tehnički i fakulteti društvenih nauka, ali i oblasti medicine i farmacije, te relativno novi studijski programi poput turizmoloogije koju nudi Prirodno matematički fakultet.

To je studijski program u okviru Odsjeka za geografiju. Turizam je naravno zanimljiv jer je novi i najbrže je rastuća djelatnosti globalno. Sve više mladih ljudi je prepoznalo turizam kao nešto u čemu mogu pronaći zaposlenje i njihovo zaposlenje je izvijesno ne samo na lokalnom, nacionalnom, nego i na globalnom niovou s obzirom na razvoj turizma, kazala je za RTVTK dr.sci. Fadila Kudumović-Dostović, vanredna profesorica na PMF-u.

Drugog dana Sajma, u srijedu, vrata izložbenih paviljona u Hotelu Tuzla bit će otvorena od 9 do 15 sati. Ulaz na Sajam je besplatan.