Salkić: Dodik želi potpredsjednika koji neće govoriti o problemima Bošnjaka

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je da je „Miloradu Dodiku i njegovom režimu od velike važnosti da utiču na izbor bošnjačkog potpredsjednika u bh. entitetu RS, kako bi imali potpredsjednika po njihovoj mjeri, koji neće govoriti o problemima Bošnjaka u tom bh. entitetu“.

-Tako je bilo u proteklom periodu, kada su neki potpredsjednici zatvarali oči i poginjali glavu pred brojnim problemima, te išli na obilježavanje i neustavnog 9. januara, kazao je Salkić na tribini u Jablanici na kojoj je govorio o stanju i položaju Bošnjaka u bh. entitetu RS.

Istakao je važnost održavanja ovakvih tribina izvan prostora entiteta RS, kako bi svi građani bili upoznati sa stanjem u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

– Posebno je govorio o svakodnevnoj diskriminaciji, ali i o separatizmu kojeg kroz razne procese postepeno provodi vlast Milorada Dodika, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Rad na uspostavljanju zajedničkih nastavnih planova i programa između bh. entiteta RS i Republike Srbije najnoviji je vid tih separatističkih aktivnosti i jedan od najtežih oblika nepoštivanja suvereniteta naše zemlje. Prekomjerno naoružavanje policije, rad na paravojnim formacijama, predstavljaju jasan proces militarizacije s ciljem priprema i slanja militantnih poruka građanima Bosne i Hercegovine, ali i građanima cijelog regiona. Ove aktivnosti nisu uznemirile samo Bošnjake, nego cijeli svijet, a o čemu su pisali ugledni svjetski mediji – kazao je u svom obraćanju Salkić.

Naglasio je i da entitetska vlast, kroz negiranje počinjenih zločina nad Bošnjacima, veličanjem ratnih zločinaca i odlikovanjem najvećih zločinaca u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, provodi završnu fazu genocida.

Podsjetio je i na konstantnu diskriminaciju Bošnjaka kada je u pitanju pravo na zapošljavanje, ali i diskriminaciju u obrazovanju, koja je direktan udar na identitet Bošnjaka.

-Napad na bosanski jezik u Bratuncu, Zvorniku, Kotor-Varoši, ali i drugim dijelovima bh. entiteta RS, napad je i na bosanski jezik u Zenici, Mostaru i Sarajevu, i to treba tako posmatrati i shvatati. Odredbe Ustava entiteta RS koje daju pravo Bošnjacima na konstitutivnost i ravnopravnost, vlast svjesno krši i zanemaruje, jer zna da neće imati pravne posljedice. Nažalost, takvo stanje imamo jer još uvijek nemamo pravnu državu u punom kapacitetu – ukazao je, kako je saopćeno, potpredsjednik entiteta RS.

Pročitajte...