Salkić: Mi nemamo pravo na umor i odustajanje

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine građanima u domovini i inostranstvu

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 25. novembra 2020. godine, uputio čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Salkić je podsjetio da je multikulturalnost Bosne i Hercegovine njeno najveće bogatstvo, te je pozvao građane da se svi zajedno okrenu ka izgradnji bolje budućnosti za nove generacije.

– Hiljadugodišnje postojanje naše domovine sve nas,  današnje državljane naše domovine, obavezuje na predaniji i ustrajniji rad na očuvanju naše domovine. Naša multikulturalnost je naše bogastvo. 25. novembar kao Dan državnosti treba da nas spaja u duhu opredjeljenja svih naroda i građana iskazanog na zasjedanju ZAVNOBIH-a 1943. godine.

Zbog toga, danas je neizmjerno važno, da se svi zajedno snažnije okrenemo ka stvaranju države u kojoj će svi građani imati jednaka prava na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Naše različitosti, koje su višestoljetno bogatstvo ove zemlje, moramo pretvoriti u našu prednost i usmjeriti u izgradnju boljeg života za sve građane.

Svjesni smo da postoje određene ideologije koje osporavaju Dan državnosti Bosne i Hercegovine, datum na kojeg su prije 77 godina pečat stavili građani svih nacionalnosti, vjerujući u ideju multietnične države. Te ideologije pokušavaju na različite načine diskreditovati našu domovinu, narušavaju suverenitet, negiraju njeno postojanje, uz predstavljanje Bosne i Hercegovine kao „nemoguće države“ koja je nastala prije dvije i po decenije. Naša obaveza je da na takve ideologije i laži odgovaramo neupitnim historijskim činjenicama, da podsjećamo na našu hiljadugodišnju historiju.

Pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da zajednički obilježavamo Dan državnosti zajedničke nam domovine. Vrijeme negiranja i podjela treba ostati iza nas, a svi zajedno trebamo se okrenuti izgradnji bolje budućnost za nove generacije.  Dan državnosti je iznova prilika da se sjetimo svih onih koji su se kroz historiju borili za našu domovinu i da im iznova iskažemo zahvalu i poštovanje.

Uprkos negiranju od strane aktuelne vlasti u ovom entitetu Dan državnosti Bosne i Hercegovine će biti obilježen u mnogim gradovima u ovom entitetu. Mi nemamo pravo na umor i odustajanje, naša je obaveza da iznova pronalazimo snagu za borbu do izgradnje domovine po mjeri svih njenih građana. Naš cilj da Bosna i Hercegovina bude zemlja jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve njene građane nema alternativu.

U nadi da će taj cilj uskoro biti postignut svim građanima Bosne i Hercegovine želim sretan Dan državnosti.

Pročitajte...