Salkić na obilježavanju zatvaranja logora Sušica kod Vlasenice

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je prisustvovao obilježavanju 26. godišnjice zatvaranja zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice, u kojem je tokom 1992. godine ubijeno oko 1.600 Bošnjaka.

Kroz ovaj logor je, od maja do septembra, prošlo oko 8.000 Bošnjaka iz sjeveroistočne Bosne. Prema podacima udruženja, među ubijenim civilima u logoru je bilo i oko 280 dječaka, a kroz logor je prošlo i 700 žena i djevojaka, od kojih su mnoge silovane i ubijene, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Naša je obaveza da njegujemo kulturu sjećanja na zločine koji su počinjeni nad našim narodom, da nikad ne zaboravimo i da uvijek tražimo istinu i pavdu. Nikada ne smijemo odustati. Nikada ne smijemo dozvoliti da istina bude poražena. Danas imamo tendenciju da oni koji šire laž i neistinu žele pobijediti istinu i gurnuti je u stranu. Naša je obaveza da svjedočimo i govorimo o zločinima – rekao je Salkić.

Od pravosudnih institucija zahtijeva da više rade, da budu pravedniji i da kažnjavaju ratne zločince.

-Za nas je neprihvatljivo da pravosudne institucije žele uspostavljati ravnotežu. Ravnoteže nije bilo ni u činjenju zločiuna, pa ne može biti ni u kažnjavanju ratnih zločinaca. Najviše kažnjenih će biti na strani onih koji su činili sistemske i najteže zločine. Pravosuđe se time mora voditi – kazao je Salkić.

Dodao je da se moraju procesuirati ratni zločinci.

-Neprihvatljivo je da oni koji su osumnjičeni, a žrtve znaju da su zločinci, upravljaju našim lokalnim zajednicama i životima naših građana, kojima su ubijali najbliže članove  porodica. Ubice se slobodno šetaju Vlasenicom, Bratuncem, Zvornikom, Srebrenicom, Višegradom, Fočom i drugim mjestima. Mi to znamo, ali mi želimo pravdu. Mi ne želimo osvetu. Mi nismo narod koji zagovara osvetu. Mi mislimo da osveta nije pavi put. Mi želimo pravdu, ali pravdu moraju donijeti pravosudne institucije. Oni trebaju što je prije moguće procesuirati zločince, kako ne bi izazvali revolt naših građana, koji ne mogu više gledati ratne zločince na slobodi – kazao je potpredsjednik Salkić.

Pročitajte...