Salkić: Neodrživa asimetrična rješenja u ustavima entiteta

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić smatra da su neodrživa asimetrična rješenja u ustavima dva entiteta u Bosni i Hercegovini, ukoliko se želi graditi zemlja jednakih mogućnosti za sve njene građane.

Kao ključni problem, vidi nedosljednu implementaciju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda.

Istakao je da aktuelna vlast u RS-u „sistemski provodi diskriminaciju i pokušaj izolacije Bošnjaka“ u tom dijelu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Vlada to provodi s ciljem stvaranja nemogućih uslova za život i ostanak Bošnjaka na ovom prostoru, ali i s ciljem radikalizacije Bošnjaka, što bi trebala biti posljedica svakodnevne nepravde koja im se čini – tvrdi Salkić.

Uprkos svemu, naglasio je, Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, su svoji na svome, potpuno opredijeljeni da ovdje i ostanu.

-Danas, više nego ikada, potrebno nam je naše jedinstvo iz kojeg će proizaći naša snaga. Iz naše snage će proizaći naša mogućnost da mijenjamo stanje u ovom dijelu naše domovine. Naša zemlja, više nego ikada od okončanja agresije, treba svakog našeg građanina, da se udružimo i osnažimo našu domovinu.

Zbog toga vas pozivam da uzmete učešće u demokratskim procesima i zajedno pobijedimo one koji šire diskriminaciju i čine nepravdu našem narodu, ali i svim drugim građanima Bosne i Hercegovine, poručio je Salkić sinoć na tribini u Janji kod Bijeljine.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...