Salkić: Podrška izmjeni trase autoputa kod prijedora koja ugrožava imovinu bošnjaka

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se sastao sa mještanima Mjesne zajednice Kamičani

 Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 3. marta 2020. godine, u Banjoj Luci, održao sastanak sa predstavnicima Mjesne zajednice Kamičani kod Prijedora, na kojem je razgovarano o budućoj trasi autoputa.

Građani su upoznali potpredsjednika o prijedlogu buduće trase autoputa koja će prolaziti kroz Kamičane i okolna naselja, a koja ugrožava imanja, stambene objekte i opstanak Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, veliki broj stanovnika je potpisalo peticiju kojom su izrazili nezadovoljstvo najavljenom trasom, a mnogobrojni su pojedinačno uputili žalbe nadležnim organima, uključujući i građane koji žive izvan Bosne i Hercegovine.

-Potpuno podržavam zahtjeve stanovnika Mjesne zajednice Kaminačni, ali i zahtjeve stanovnika mjesnih zajednica Kozarac, Kevljani, Kozaruša i Trnopolje. Oni ne prihvataju predloženu trasu, koja će ugroziti mnogobrojne stambene objekte i farme, ali nude rješenje da se autoput gradi kroz polja, čime će biti izbjegnuto rušenje stambenih objekata.

Prolazak trase autoputa kako je predloženo, bio bi veliki pritisak na Bošnjake i ugrozio bi opstanak Bošnjaka, koji su se nakon progona vratili na svoja ognjišta i obnovili imanja.

Zbog toga, pozivam predstavnike Ministarstva saobraćaja i veza RS-a da razgovaraju sa stanovnicima Kamičana i drugih naselja, da uvaži njihove zahtjeve, te da u dogovoru sa investitorima promijene trasu autoputa kroz ovo naselje, ali i okolna naselja gdje građani izražavaju nezadovoljstvo i nude alternativnu trasu.

Također, obzirom da se radi o stranom investitoru, pozivam Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Ministarastvo komunikacija i prometa, da se uključe u rješavanje problema stanovnika iz ovih mjesta, kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

Pročitajte...