Salkić posjetio Medžlis Islamske zajednice u Bratuncu

Potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić posjetio je Medžlis Islamske zajednice Bratunac gdje je razgovarao s glavnim imamom Elvirom ef. Hodžićem i predsjednikom ovog medžlisa Admirom ef. Velićem. Povod posjete i sastanka bio je nedavni napad na ovaj medžlis, kada je u haremu Gradske džamije ostavljena uginula svinja.

U Salkićevoj pratnji bili su predsjednik Skupštine opštine Bratunac Ćazim Jusupović, zamjenik načelnika općine Salih Dubičić i šefica Kluba odbornika Stranke demokratske akcije Bratunac Hiba Ramić, saopćeno je iz Salkićevog ureda.

Salkić je izrazio punu podršku Medžlisu Islamske zajednice Bratunac te pozvao nadležne institucije da što prije rasvijetle slučaj.

– Pozivam policiju da što je prije moguće rasvijetli ovaj vandalski čin širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Ovaj dio grada je pod intenzivnim video-nadzorom i ukoliko postoji iskrena volja, policija vrlo lahko može pronaći počinioca.Žalosno je da je imovina Islamske zajednice i sam Medžlis Islamske zajednice Bratunac pod kontinuiranim pritiskom i pokušajima da im se uzurpira njihova vakufska imovina. Uprkos pravosnažnim sudskim presudama, vakufska imovina nije im vraćena te je i dalje koriste uzurpatori u strogom centru grada.

Kroz primjenu Zakona o premjeru i katastru pokušava se dodatno uzurpirati imovina Islamske zajednice i na nezakonit način legalizirati uzurpirana imovina i legalizirati nezakonito sagrađene garaže na vakufskom zemljištu – kazao je Salkić.

Pozivajući nadležne da to prestanu činiti, dodao je da Medžlis Islamske zajednice ima “našu punu podršku u nastojanju da na svaki način vrate uzurpiranu imovinu. Očekujemo od načelnika općine Bratunac da se ogradi i osudi ovaj akt širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Naši odbornici će na prvoj sjednici SO Bratunac tražiti da se općinska Skupština ogradi i osudi ovaj napad”.

– Mi smo se vratili da živimo u miru na našim ognjištima, ali nikada nećemo podleći pritiscima i prihvatiti da živimo kao narod drugoga reda u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Ideje mržnje i netrpeljivosti koje se šire od najviših predstavnika bosanskih Srba sve više prave problema u lokalnim zajednicama i među običnim građanima – Salkićeve su riječi.

Sramni atak na imovinu i osjećanja muslimana Bošnjaka u Bratuncu može se posmatrati i u tom kontekstu, dodao je on i pozvao one koji remete dostignuti stepen mira i stabilnosti da to prestanu činiti.