Salkić: Potrebno snažnije povezivanje Bošnjaka iz Sandžaka i BiH

Neizmjerno je važno snažnije povezivanje Bošnjaka iz Sandžaka i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini u oblastima privrede, kulture, sporta i obrazovanja – ukazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Salkić od 19. februara, na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, boravi u trodnevnoj posjeti Sandžaku, gdje će održati niz sastanaka, te prisustvovati konferenciji o bosanskom jeziku.

-Naši gradovi se moraju čvršće povezivati i na tome moramo intenzivnije raditi, kazao je entitetski potpredsjednik.

U Novom Pazaru je danas posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće, gdje je razgovarao s predsjednicom Jasminom Curić i članovima rukovodstva Vijeća. Na sastanku je bilo riječi o položaju Bošnjaka Sandžaka, ali i važnosti čvršće saradnje i povezivanja Bošnjaka u cijelom regionu.

-Srbija, koja želi i pokušava da se brine za sve Srbe u regionu i traži prava, trebala bi prije svega, da svojim primjerom pokaže i da ta prava i te mogućnosti pruži svim drugim građanima koji nisu Srbi na teritoriji Srbije. To bi pokazalo da su vjerodostojni i to bi pokazalo da ono što oni traže za Srbe u regionu, da su spremni da daju drugima i drugačijima na svojoj teritoriji – saopćeno je Salkićevog kabineta.

Nerealno je, kaže, da tražite nešto što niste spremni dati drugima, a tražite za svoje na nekom širem prostoru.

Salkić je dodao da ga raduje ono što je čuo u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, da su postignuti veliki rezultati, ali mnogo veći zadaci u izgradnji institucija, mogućnosti i prava za narod koji predstavljaju.

-Svi zajedno uvijek moramo biti svjesni da nam je Bosna i Hercegovina matica, da smo jedan narod, da imamo jedan jezik i da naše koračanje prema budućnosti treba biti zajedničko, koordinirano i trebamo biti naslonjeni jedni na druge, poručio je potpredsjednik Salkić.

Tokom boravka u Sandžaku, potpredsjednik je sinoć i danas održao niz sastanaka s predstavnicima Bošnjaka u Tutinu i Novom Pazaru. Salkić je sinoć posjetio Tutin, gdje je razgovarao s Kenanom Hotom, predsjednikom Općine Tutin, dok je danas održao sastanke sa Sulejmanom Ugljaninom, predsjednikom SDA Sandžaka i Nihatom Biševcem, gradonačelnikom Novog Pazara, te posjetio muzej u ovom mjestu.

Pročitajte...