Salkić pozvao vlasti u RS da ispoštuju Ustav, zakone i Odluku Ustavnog suda BiH

Potpredsjednik RS-a, Ramiz Salkić ponovio je zahtjev Vladi, da se u ovom bh-a entitetu konačno provedu Ustav, zakoni, ali i Odluka Ustavnog suda BiH koji se odnosi na diskriminaciju prava Bošnjaka da u školama uče na bosanskom, a nikako na jeziku bošnjačkog naroda. Salkić je premijera i nadležnu ministricu obrazovanja pozvao da pravo da uče na bosanskom jeziku omoguće već do početka nove školske godine.
Potpredsjednik bh-a entiteta Republika Srpska, Ramiz Salkić uputio je pismo predsjedniku Vlade i nadležnoj ministrici, da prestanu kršiti Ustav entiteta i važeće zakone, te da od nove školske godine dozvole bošnjačkoj djeci izučavanje bosanskog jezika i nastavu na bosanskom jeziku. O sadržaju pisma su upoznati predstavnici OHR-a i Misije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.
”Ovo stanje je neodrživo i ono svakodnevno ostavlja posljedice u društvu, stvara nepovjerenje u organe entiteta, ali i opću nepovoljnu sliku sa pozicije poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda”, navodi potpredsjednik Salkić između ostalog u svom pismu. Prema mišljenju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, bošnjačka djeca, baš kao i njihovi roditelji, imaju pravo nazivati svoj jezik kako oni to žele. Prema mišljenju OSCE-a, vlasti entiteta krše međunarodno pravo sprečavajući upotrebu i izučavanje bosanskog jezika. Sve releventne međunarodne organizacije u našoj zemlji, uključujući Evropsku komisiju, identičnog su stava u pogledu bosanskog jezika.

Pročitajte...