Salkić: Presudom Karadžiću djelimično zadovoljena pravda

Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je Feni da je jedino moguća i realna doživotna kazna za Radovana Karadžića, ali da ostaje željenje jer nije presuđen genocid za Prijedor, Zvornik, Vlasenicu, Foču, Bratunac….

– To ni u kom slučaju ne odgovara činjenicama i onom što su preživjele žrtve, kao i onome što osjećamo mi, koji smo bili sudionici tog vremena – rekao je Salkić.

Po njegovom mišljenju, dašnja presuda je samo djelimično zadovoljavanje pravde.

– Kazna jeste doživotna i jedino je moguća i realna, ali je trebalo uvrstiti i općine u kojima je evidentno počinjen žločin, te u kojima su postojale genocidne namjere i sve bilo organizovano i kordinirano s jednog mjesta. Ovako, ostaje poruka da se mogu počiniti zločini, ali da mogu ostati nekažnjeni. To šalje ružnu poruku i onima koji bi to u budućnosti eventualno razmišljali da urade, da će postojati vjerovatnoća da ostanu nekažnjeni – kazao je entitetski potpredsjenik.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove pravoslažno je osudio bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića na doživotnu kaznu zatvora.

Pročitajte...