Salkić prisustvovao obilježavanju 23. godišnjice genocida u Žepi

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ukazao je na važnost njegovanja sjećanja na počinjeni genocid u svim krajevima Bosne i Hercegovine, a posebno u Žepi, koja je bila „zaštićena zona“ UN-a.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Žepa prigodnim vjerskim programom obilježena je 23. godišnjica genocida u Žepi.

Program je upriličen u džamiji „Šehida Mehmed ef. Hajrića“, a prisutnima su se obratili Ramiz Salkić, Remziija ef. Pitić, muftija goraždanski i Edin ef. Šljivar, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepa.

-Preživjeli su se prisjetili 457 šehida ovog mjesta, a današnjim aktivnostima je okončana višednevna manifestacija sjećanja na genocid u Žepi – saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Šehidi su nam ostavili domovinu, ostavili su emanet, a emanet je čuvanje, razvijanje i izgradnja snažne domovine. Šehidi su za domovinu dali ono što je najvrednije – svoj život. Na nama je da nastavimo vrijedno i naporno raditi kako bi izgradili modernu i jaku državu. Uz to, moramo misliti na porodice naših šehida i moramo ih pomagati, ali i sve druge boračke kategorije – rekao je Salkić.

Da bi sve to postigli, dodao je, moramo biti jaki i jedinstveni.

-Zato sam danas ovdje sa vama da vam pokažem da smo zajedno. Odnosi pojedinaca nikada ne smiju biti prepreka u ostvarivanju viših ciljeva našeg naroda. Posebno, nikada ne smiju biti prepreka i kvariti naš odnos prema našoj domovini i našim šehidima. Zato, moramo rješavati naše nesporazume, boriti se zajedno i težiti ka višim ciljevima – dodao je.

Salkić je, kako je saopćeno, podjsetio da je sinoć bio u Bratuncu, večeras je u Kotor Varošu, a sutra i prekosutra u Gacku i Rudom sa, kako je naveo svojim narodom.

-Posjećujući mnogobrojna mjesta u ovom dijelu naše države Bosne i Hercegovine, uvjerio sam se da mi polako ostvarujemo naše ciljeve. Danas, svaki grumen, svaki kamen, svako drvo, svaka poljana i svaka planina je naša. Ali, morate znati da, sve je ovo, pa i ovo u Žepi, je naše onoliko koliko ga osjećamo svojim, koliko se borimo za njega i koliko mu pažnje poklanjamo – kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Pročitajte...