Salkić: Raditi na jačanju kulture sjećanja na počinjene zločine

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je prisustvovao obilježavanju 79. godišnjice od zločina nad Bošnjacima istočne Hercegovine.

Upriličen je pohod do jame Čavkarice gdje je polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim programom odata počast za oko 1.600 žrtava sa šireg prostora istočne Hercegovine, koji su ubijeni u periodu od 29. augusta do 3. septembra 1941. godine od crnogorskih četnika i njihovih domaćih saradnika, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Obilježavanje je organizovala Koordinacija bošnjačkih udruženja Mostara.

– Prema podacima, samo 3. septembra 1941. u Čavkaricu je bačeno nekoliko stotina ljudi svih uzrasta i oba spola. Svi su bili Bošnjaci iz sela bilećkog kraja. Tačan broj onih koji su skončali u jami nikada neće biti poznat. Znaju se imena 468 ubijenih, ali se zna da je i broj znatno veći, pošto za mnoge niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice iskorijenjene. Od svih njih je pad u pakleni bezdan preživjela jedino 20-godišnja Hadžera Ćatović-Bijedić iz sela Đeče – navodi se u saopćenju.

Na današnjem obilježavanju prisutnima se obratio i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je istakao “da radi prevencije budućih zločina nad našim narodom moramo raditi na jačanju kulture sjećanja na počinjene zločine nad našim narodom u prošlosti”.

– Ovo mjesto zaslužuje apsolutnu pažnju svih Bošnjaka i organizacija koje okupljaju Bošnjake. Ovo je dokaz zločina genocida nad našim narodom tokom Drugog svjetskog rata. Ako se moralo o ovom zločinu šutjeti u vrijeme Jugoslavije onda je ovo vrijeme u kojem se mora otvoreno govoriti o blizu 700 Bošnjaka bačenih u ovu jamu – kazao je Salkić.

Dodao je kako se Bošnjaci ovog dijela BiH nikad nisu uspjeli biološki oporaviti od tog zločina.

– Naša je obaveza i dug da ovaj datum i ovo mjesto zločina nad našim narodom bude uvršteno u kalendare značajnih datuma u svim našim organizacijama i institucijama. Da se o ovoj jami govorilo prije, možda Bošnjaci ovog dijela naše domovine ne bi tokom agresije ponovo doživjeli teške zločine. Zbog toga, radi prevencije budućih zločina nad našim narodom moramo raditi na jačanju kulture sjećanja na počinjene zločine nad našim narodom u prošlosti – kazao je, između ostalog, Salkić.

Pročitajte...