Samit G20: Čelnici dali podršku da se osigura vakcina protiv COVID-19 za sve

– G20, koji uključuje SAD, Indiju, Kinu, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Japan i druge, također je naglasio važnost globalnog pristupa vakcinama, lijekovima i testovima na COVID-19

DUBAI (AA) — Čelnici najmoćnijih država svijeta završili su Samit Grupe 20 u nedjelju, obećavajući da neće štedjeti napor u zaštiti života i osiguravanju pristupa vakcinama protiv COVID-19 za sve ljude, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dvodnevni samit šefova država održan je praktično zbog pandemije koronavirusa, koja je globalno ubila najmanje 1,38 miliona ljudi, a najveći broj preminulih u svijetu zabilježen je u sedam zemalja G20.

Virus je uništio stotine miliona radnih mjesta širom svijeta i milione ljudi odveo u krajnje siromaštvo.

Virus je “otkrio ranjivosti u našoj spremnosti i odgovoru i naglasio naše zajedničke izazove, navedeno je u izjavi G20 koja se usredotočila na borbu protiv koronavirusa, jačanje zaštite okoliša i podršku globalnoj ekonomiji.

Grupa okupljena oko G20 je obećala “da neće štedjeti napore da zaštiti živote.”

G20, koji uključuje SAD, Indiju, Kinu, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Japan i druge, također je naglasio važnost globalnog pristupa vakcinama, lijekovima i testovima na COVID-19.

G20 je izrazio podršku naporima poput COVAX-a, međunarodne inicijative za distribuciju COVID-19 vakcina zemljama širom svijeta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u nedjelju u Berlinu da je Njemačka dala finansijsku podršku COVAX-u, ali da je potrebno više novca.

Izjava G20 nije se direktno odnosila na hitni apel generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, koji je rekao da je potrebno 28 milijardi dolara dodatnih ulaganja za masovnu proizvodnju, nabavku i isporuku novih vakcina protiv COVID-19 širom svijeta, uključujući četiri milijarde dolara odmah.

Pročitajte...