Saopštenje NS/FS BiH o namještanju utakmica

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Povodom napisa u pojedinim medijima, u kojima se navodi da je „UEFA zatražila od vlasti u Bosni i Hercegovini provjeru šest utakmica zbog sumnji u manipulaciju rezultatima“, želimo javnost informisati o sljedećem:

Nemamo saznanja da se UEFA u vezi sa navedenim  neposredno obraćala nadležnim organima naše zemlje. Međutim, Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je u prethodnom periodu primio nekoliko izvještaja iz UEFA-e koji se odnose na sumnje u eventualne neregularnosti na pojedinim utakmicama u Bosni i Hercegovini. U vezi s tim preduzete su konkretne aktivnosti u skladu sa odredbama važećih propisa  NS/FS BiH.

U tom smislu, nakon provođenja istražnih radnji pred organima NS/FS BiH, svi predmeti koji se odnose na sumnje u eventualne neregularnosti na utakmicama proslijeđuju se nadležnom državnom tužilaštvu na postupanje u skladu sa zakonskim propisima. Shodno navedenom, izvjestan broj predmeta je dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dok se za određene predmete postupci vode pred organima Saveza.

Imajući u vidu načelo povjerljivosti  NS/FS BiH nije u mogućnosti objavljivati konkretne podatke o utakmicama koje su predmet  istrage, ali naglašavamo da je NS/FS BiH otvoren za saradnju sa relevantnim  tijelima  UEFA-e i nadležnim  organima za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini.

 

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno