Sarajevo: Panel diskusija ‘Antikorupcijska agenda 2022’

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) organizira za danas u Sarajevu panel diskusiju “Antikorupcijska agenda 2022” u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Najavljeno je učešće stručnjaka, predstavnika međunarodne zajednice i lokalnih institucija, koji će razmotriti buduće pravce borbe protiv korupcije u BiH, s posebnim fokusom na implementaciju nove Strategije Evropske unije na zapadnom Balkanu, kao i najavljene nove reformske procese u oblasti vladavine prava.

Uvodno izlaganje ‘Vladavina prava i EU politika uslovljavanja na zapadnom Balkanu’ ponijet će Marko Kmezić, predavač na Centru za studije jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu. On će analizirati dosadašnji pristup EU i efekte na provođenje antikorupcijskih reformi.

U panel diskusiji ‘Antikorupcijska agenda 2022 – Nove perspektive EU integracija i reformski prioriteti’ učestvovat će britanski ambasador u BiH Matthew Field, šef Kancelarije za vladavinu prava EU Delegacije/EUSR Richard Wood, zatim Ellen Germain, zamjenica ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Dobrila Govedarica, izvršna direktorica Fonda za otvoreno društvo BiH, Marie Bergstrom, direktorica švedskog Odjela za saradnju u BiH, kao i Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije.

Predstavnici međunarodne zajednice, civilnog društva i bh. institucija će u ovoj diskusiji analizirati dosadašnje (ne)uspjehe reformi kako bi se definisali prioriteti za naredne četiri godine u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, s posebnim osvrtom na obaveze BiH u procesu evropskih integracija, najavljeno je iz TIBiH.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...