Sarajevski sajam knjiga po 29. put otvorio svoja vrata

Dvadeset deveti Sarajevski sajam knjiga otvorio je vrata posjetiocima koji će ovih dana uživati u velikoj ponudi i niskim cijenama. U okviru Sajma knjiga koji će trajati do 24. aprila, održava se i 14. Bijenale knjige, na kojem učestvovuje 160 izlagača iz 18 zemalja. Ova međunarodna manifestacija okupila je izlagače iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i drugih zemalja. Ovogodišnji sajam organizuje Centar Skenderija u saradnji sa partnerom TKD Šahinpašić, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo.

Na sajmu se očekuju sniženja do 70 posto, a najavljeno je i mnogo promocija. Kultni autori vraćaju se u Bosansku kuću bit će upriličena promocije izdanja ‘Kamenog spavača’ Maka Dizdara, te djela Derviša Sušića, a u pripremi su i sabrana djela Zuke Džumhura. Jedan od ovogodišnjih partnera Sajma je i Fondacija “Mak Dizdar”, koja će u okviru programa obilježavanja 100. godišnjice rođenja bh. pjesnika organizovati poseban program.Novitet je da i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ove godine učestvuje na Sarajevskom sajmu knjiga. Sajam je idelna prilika za građane da kupe knjige po povoljnim cijenama, da otkriju nove trendove iz oblasti svog interesovanja i prisustvuju promocijama i upoznaju se sa autorima i književnicima.

U okviru sajma biće dodijeljene nagrade u više kategorija iz oblasti knjižarstva i književnosti. Programom su predviđeni okrugli stolovi i stručni skupovi o aktuelnim temama u oblasti knjižarstva i književnosti. Također, biće organizovane i dječije radionice. Sajam će trajati šest dana i svi zainteresovani ga mogu posjetiti u dvorani “Mirza Delibašić” Kulturno-sportskog centra Skenderija u periodu od 10 do 19 sati.