Šarović: Dodiku i ovaj put bio potreban samo povod za nove tenzije

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović je, govoreći o jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, kazao je da je Dodiku i ovaj put bio potreban sam povod za nove tenzije.

– Vjerovatno je bitan samo povod za tenzije Dodiku, on je kao riba i samo u tenzijama normalno funkcioniše. Ne može biti nacionalni interes dva-tri stručnjaka koji dođu ovdje i savjetuju vas. To je zadatak stručnjaka kojih nema samo u IFES-u kojih ima i u drugim organizacijama s kojima se radi. Ako nema tenzija, Dodik nije bitan i ne može da ostvari tu ulogu koju vidi u samo takvom ambijentu. To je bila jedna igra – izjavio je Šarović za N1.

Govoreći o inicijativi da se ambasada BiH u Izraelu iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem, kazao je da je cilj da se odobrovolje Amerikanci.

Kaže da je i on bio na crnoj listi, ali se nikada nije služio takvim stvarima.

– On vjerovatno želi da se pozicionira kao važan faktor. U jednom pitanju kojem on nije dorastao, on se našao kao neko ko bi sada predložio premještanje ambasade BiH. Šta će stvoriti? Ništa, samo nove tenzije. O tome će se pričati i to je ono što njemu treba. Zna koliko je to osjetljivo pitanje, toliko važno da ni Evropska unija ne može da presječe. On će da pravi scene i u ovakvom sistemu nesavršenom kao što je naš, on za neke ljude može da bude heroj – smatra Šarović.

Po njegovim riječima, ovo nema nikakvog smisla i nikakve veze s vitalnim interesima jednog naroda u Bosni i Hercegovini na bilo kakav način.

– Gomila laži koje su iznijeli na sjednici Narodne skupštine poslužile su kao paravan – rekao je Šarović.

Narodna skupština Republike Srpske je dvotrećinskom većinom podržala izjavu člana Predsjedništva BIH Milorada Dodika kojom se potvrđuje da je odluka donesena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 27. augusta 2020., veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Tako je Memorandum o saradnji CIK-a i američkog IFES-a stavljen van snage, uprkos podršci dva člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Pročitajte...