Šarović: Sutra u Sarajevu 70 turskih privrednika, BiH ponovo pred sankcijama Energetske zajednice

– Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio da će sutra u glavnom gradu BiH biti održan Poslovni poljoprivredni forum BiH – Turska na kojem se očekuje više od 70 turskih kompanija, kao i više od 100 zvaničnika iz te zemlje

SARAJEVO (AA) – Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevo kako je jučer, zajedno sa premijerima dva bh. entiteta, dobio upozoravajuće pismo Energetske zajednice, te kako BiH prijete nove sankcije, javlja Anadolu Agency (AA).

Šarović je na konferenciji za novinare u Sarajevu potvrdio kako će sutra u glavnom gradu BiH biti održan Poslovni poljoprivredni forum BiH – Turska, čiji su organizatori ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Esref Fakibaba i Minisarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Namjera je da poslovni forum posvetimo samo poljoprivredi i poljoprivrednom sektoru, imajući u vidu da se posljednjih godina snažno i značajno razvija, posebno razmjena roba i usluga u poljoprivrednom sektoru, trgovina prehrambenih proizvoda i to je posebno izraženo u izvozu bh. proizvoda”, rekao je Šarović.

Dodao je kako forum ima poseban značaj zbog činjenice da će na njemu prisustvovati više od 70 turskih kompanija, kao i više od 100 zvaničnika ove zemlje, na čelu sa ministrom Fakibabom, ali tu su i njegovi zamjenici, generalni direktor Ziraat Bank, brojni parlamentarci, te predstavnici velikih distributivnih centara i lanaca. Iz BiH je učešće najavilo više od 100 kompanija.

“Moja su očekivanja da ćemo ovim forumom pojačati jedan snažan uzlet obima naše spoljnotrgovinske razmjene. U fokusu interesovanja biće, svakako, i moguće investicije, a interes turske strane postoji. Zbog toga je tu direktor Ziraat Bank”, dodao je Šarović.

Ministar Šarović je potvrdio da je zajedno sa premijerkom Republike Željkom Cvijanović, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem jučer dobio, kako je rekao, jedno vrlo oštro upozoravajuće pismo od strane direktora sekreterijata Energetske zajednice Janeza Kopača.

“Nas troje smo dobili pismo u kojem se upozravaju, posebno Vlade RS-a i Federacije, da zbog neispunjavanja obaveza iz trećeg energetskog paketa, odnosno neusvajanja već dogovorenog zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije, BiH prijete nove sankcije na ministarskoj konferenciji koja bi se trebala održati u decembru u Prištini”, naglasio je Šarović.

Dodao je kako je vrlo malo vremena, na što upozorava i Kopač, te da je prijedlog o novim sankcijama već uvršten u dnevni red ministarske konferencije.

Kako je rekao, to je svojevrsno upozorenje ključnim akterima u BiH da se uozbilje i da ispune međunarodne obaveze koja je preuzela BiH.

Na pitanje, šta bi značile nove sankcije BiH, Šarović je odgovrio:

“Nove sankcije značile bi korak unazad i novo zaostajanje BiH u energetskom sektoru, i kada je u pitanju električna enegija i gas. Mislim da je krajnje vrijeme da pristupimo i realizujemo obaveze koje smo ranije preuzeli. U suprotnom, mislim da je ovo loša poruka za jedan od, rekao bih, najboljih i najpotentnijih sektora u BiH.”

Pročitajte...