Šarović: Vlasti RS-a nisu ponudile nikakvo rješenje za problem izvoza jabuka

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas je izjavio da nije čuo nijedno rješenje za aktuelni problem koji imamo u vezi izvoza jabuka u Rusiju.

– Prošao je mjesec dana od kada je uvedena zabrana, a nisam čuo od nadležnih iz Republike Srpske nijednu osudu postupanja nekih kompanija koje se bave zloupotrebom i prevarama izvozeći tuđe jabuke i prodavajući ih kao bosanskohercegovačke. Čuo sam samo žalopojke predsjednika RS-a i premijera da navodno poljske jabuke ne valjaju, da su lošeg kvaliteta i da Savjet ministara treba da zabrani uvoz jabuka iz Poljske – izjavio je Šarović novinarima u Sarajevu.

Podsjetio je da Savjet ministara BiH i Ministarstvo, na čijem je čelu, po pitanju uvoza, izvoza i kontrole nemaju nikakve nadležnosti. Svaki kilogram jabuka koji se uveze iz Poljske, po njegovim riječima, kontroliše entitetski fitosanitarni inspektor i svu količinu jabuka koje se izvoze u Rusku Federaciju kontrolišu inspektori iz entiteta.

– Upravo je SNSD 2008. godine prihvatio i potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojim je dozvoljen neograničen uvoz voća i povrća iz EU, a sada bi da ja stavim rampu na granici i zabranim uvoz jabuka iz EU, odnosno Poljske. Sve informacije i spinovanja po ovom pitanju su potpuno netačne i zamajavanje javnosti kako bi se stvarni problem prebacio na neku drugu stranu. Kompanija za koju se sumnja da se bavila ovim prevarama je iz RS – rekao je Šarović.

Poručio je da ukoliko prijedlog odluke koju je predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije dobar i ako se smatra da se zadire u nečije nadležnosti da nadležni iz RS trebaju ponuditi drugo rješenje.

Ovim prilikom, pozvao je nadležne da se pokrenu zajedničke aktivnosti, jer je riječ o zajedničkom problemu kako bi se našlo rješenje.

– Priča o navodnom prenosu nadležnosti je jeftin štos koji se na ovaj način želi prodati javnosti. Otkuda poziv da pooštravanje kontrole prilikom izvoza u Rusku Federaciju nazovemo prenosom nadležnosti. Ništa drugo ne tražimo nego da zajednički djelujemo i pooštrimo kontrole kako bi prevaranti imali manje mogućnosti da se bave ovim poslom. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa stoji na raspolaganju da zajednički tražimo rješenje – kazao je Šarović komentirajući aktuelnu situaciju oko izvoza jabuka.

Pročitajte...