Sastanak Čovića i Dodika: Saradnja HDZ-a BiH i SNSD-a bit će još bolja u 2018.

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) – Na posljednjem sastanku stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a u ovoj godini zaključeno je da je “saradnja stranaka bila veoma uspješna, u kojoj nema ni jedan otvoreni problem”.

– Time želimo doprinijeti stabilizaciji ukupnih prilika u BiH i putu ka Evropskoj uniji – rekao je Dodik na pres-konferenciji po okončanju sastanka.

SNSD je podržao prijedlog HDZ-a BiH u pogledu Izbornog zakona BiH jer, kako kaže Dodik, osigurava proces da konstitutivni narodi biraju svoje političke predstavnike i da drugi ne mogu da ih biraju.

-Srpski narod je zainteresovan da se ta praksa nastavi u Federaciji i tamo gdje žive većinom Srbi da mogu da utiču na izbor političkih predstavnika srpskog naroda. To mogućava prijedlog HDZ-a – smatra Dodik.

Nada se da će na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dobiti prohodnost.

Ovom prilikom, izrazio je stav da iz Ustavnog suda BiH treba eliminisati strance i tražiti partnera po tom pitanju.

– U vremenu koje dolazi SNSD i HDZ BiH još više će poboljšati svoje povjerenje i akcije – poručio je Dodik.

Na današnjem sastanku, po riječima predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čovića, dogovoreno je da HDZ BiH i SNSD usaglašavaju svoje stavove na svim nivoima zbog krize u BiH.

– S obzirom da već odavno nemamo parlamentarne većine na razini Federacije i BiH jasno je da će se naše partnerstvo sve više očitavati kroz djelovanje kroz izvršnu i zakonodavnu vlast u ovom vremenu do izbora – rekao je Čović, dodajući da se neće dozvoliti nikakve spekulacije kakvih je bilo u parlamentarnim većinama.

SNSD i HDZ BiH opredijeljeni su ka Evropskom putu, pri čemu kandidatski status, ističe Čović, mora zaživiti kroz mehanizam koordinacije.

Sastanku su prisustvovali i ostali članovi delegacija HDZ-a BiH Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara, Davor Čordaš, te SNSD-a Željka Cvijanović, Nikola Špirić, Staša Košarac, Marko Vidaković i Luka Petrović.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...