Sastanak delegacija Vlade TK i JP Autoceste FBiH: Izgledna izgradnja brze ceste ili autoputa Tuzla-Brčko

U Tuzli je danas održan sastanak delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i JP Autoceste Federacije BiH. Tema sastanka je bilo saobraćajno povezivanje Tuzlanskog kantona sa sjeverom BiH, odnosno trasa autoceste Tuzla – Brčko – Orašje.

Novinarka: Devleta Brkić

Tema današnjeg sastanka bila je saobraćajna deblokada Tuzle, odnosno Tuzlanskog kantona. Definiranje projketnog zadatka za brzu cestu ili autoput na relaciji Tuzla – Brčko priopritetni je zadatak kako bi JP Autopceste FBiH do kraja godine pokrenule proceduru izrade glavnog projekta. Prema riječima premijera TK Denijala Tulumovića povezivanje Tuzlanskog kantona sa sjeverom BiH od velikog je značaja za građane i privredu našeg kantona.

Premijer Fadil Novalić kazao je da je današnji susret pokazatelj konkretnog opredjeljenja Tuzlanskog kantona za putnu deblokadu, ističući spremnost i opredjeljenje Vlade FBiH da pomogne realizaciju ovih projekata.

Inicijator današnjeg sastanka bilo je Ministasrtvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Ministar Buševac naglasio je da će Ministarstvo na čijem je čelu učiniti sve da pomognu i ubrzaju rješavanje putne blokade Tuzlanskog kantona, odnosno svih prepreka kako bi se ubrzala realizacija ovog projekta.

JP Autoceste FBiH u Planu poslovanja za ovu godinu ima osigurano 12 miliona KM za izradu Idejnog i Glavnog projekta za ovaj putni pravac. S tim u vezi najbitnije je da se krene sa ovim početnim aktivnostima, a sve kako bi se što prije došlo i do Glavnog projekta, istakao je Ešef Džafić, izvršni direktor Sektora za projektovanje i građenje JP Autoceste FBiH.

Idejno rješenje za ovaj putni pravac uradila je grupa profesora, entuzijasta sa Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta u Tuzli. Na današnjem sastanku istaknuto je da će se i u narednom periodu nastaviti sa projketima putne infrastrukture na području Tuzlanskog kantona.

(RTVTK)

Pročitajte...