Satanak u Zvorniku: Nužna saradnja svih nivoa vlasti u zaštiti granice od ilegalnih migranata

Na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj u Zvorniku, u sjedištu Jedinice granične policije Zvornik, održan je sastanak ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića, direktora Granične policije BiH Zorana Galića i predstavnika EUFOR-a. Tema je bila migrantska kriza, a Grad Zvornik je pored Bihaća od početka migrantske krize najizloženiji pritisku migranata koji iz Loznice u Srbiji organizirano krijumčarenjem u manjim i većim grupama prelaze granicu.

Novinarka: Devleta Brkić

Na sastanku je razgovarano o migrantskoj krizi i mjerama koje poduzima Granična policija BiH kako bi se spriječili nezakoniti prelasci državne granice. Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić istakao je da je cilj posjete Međunarodnom GP Karakaj uvid u konkretne probleme i ideje za rješenje kontrole istočne granice, te sticanje kvalitetnijeg uvida u međuagencijsku saradnju svih sigurnosnih agencija koje učestvuju u tom procesu.

– Koordiniranje i uvezivanje saradnje sa EUFOR-om koji uzima učešće u kontroli istočne granice na primjeren način svojim mogućnostima i misiji, i ostvarivanje saradnje sa jedinicom lokalne samouprave, u ovom slučaju Gradom Zvornikom koji je primjer jednog odgovornog i proaktivnog ponašanja, i gradonačeklnika ali i njegove Policijske uprave, njegovih službi i saradnika u pružanju pomoći GP i drugim agencijama za primjenu zakona u preduzimanju potrebnih mjera da se kontrola kretanja i boravka migranata izvodi na što efikasniji način, i da u što manjoj mjeri ugrožava mir, sigurnost, slobode i način življenja građana, naglasio je Cikotić.

Direktor GP BiH Zoran Galić kazao je da Granična policija iscrpljuje postojeće materijalno-tehničke i kadrovske kapacitete te da je nužna saradnja svih nivoa vlasti kako bi se učinkovitije kontrolirala državna granica.

– Na sastanku koji smo imali ovdje u Postrojbi GP Zvornik dogovorili smo daljnje modalitete naše suradnje, šta je potrebno u vidu određene i materijalno-tehničke pomoći, ali i operativne pomoći. Prije svega Terenskom uredu istok i postrojbama koje su u sastavu Terenskog ureda istok, a sve u cilju i smislu kvalitetnije zaštite istočne granice BiH. Dogovrili smo određenu pomoć EUFOR-a, u materijalno-tehničkom smislu, ali i nekih drugih državnih policijskih agencija i institucija, a onda i entitetskih, izjavio je Galić.

Od početka migrantske krize Grad Zvornik je, pored Bihaća, najizloženiji pritisku migranata koji iz Loznice u Srbiji organizirano krijumčarenjem u manjim i većim grupama prelaze granicu. Gradonačelnik Zvornika naglasio je da od današnjeg sastanka očekuje da se pooštri kontrola prevoza migranata čamcima, te da se ljudi koji se bave krijumčarenjem najoštrije kazne.

– Dešavaju nam se svakodnevni ulasci više desetina migranata na prostor našeg Grada. U toku ljeta su koristili nizak vodostalj rijeke Drine pa su prepješačili. Ono što je problem što uglavnom prelaze noću, što nakon toga hodaju tražeći najkraću putanju do Grada Tuzla. Hodaju po selima, tumaraju u noćnim satima u grupama, što kod stanovištva izazaiva ozbiljan strah, istakao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Grada Zvornik.

Bosna i Hercegovina bi putem institucije Fronteksa manje osjetila migracijski pritisak, te je potrebno razmotriti mogućnost potpisivanja i sporazuma s Fronteksom, poručeno je sa sastanka. Pojašnjeno je kako nije riječ o izlasku snaga Fronteksa na granice BiH. Saradnja sa Fronteksom nudi razne mogućnosti, kao što su materijalno-tehnička pomoć i obuka za policijske službenike.

(RTVTK)

Pročitajte...