Savez samostalnih sindikata BiH pozvao Inzka da reaguje i pomogne radnicima

Savez samostalnih sindikata BiH je od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka zatražio hitnu reakciju rješenja političke krize, koja se usljed nemogućnosti formiranja vlasti na određenim nivoima, održava na položaj radnika u Federacijji BiH, ali i na sve građane države.

– Posebno zabrinjava činjenica da socijalni dijalog na nivou Federacije BiH ne postoji gotovo dvije godine zbog čega nije moguće utvrditi niti donijeti bilo kakav propis na koji radnici godinama čekaju, a to se odnosi na zakone o zaštiti na radu, štrajku i uvezivanju radnog staža – kaže se, pored ostalog, u saopćenju.

Napominju da su u više navrata pozivali nadležne institucije da se kroz uspostavljanje socijalnog dijaloga pristupi rješavanju nagomilanih problema, ali da nisu naišli na razumijevanje.

Stoga Savez samostalnih sindikata BiH izražava uvjerenje da visoki predstavnik Inzko već prepoznaje ozbiljnost situacije u kojoj se radnici nalaze, te predlažu zajednički sastanak sa Inzkom kako bi detaljnije mogli razgovarati o problemima radnika u FBiH.

Pročitajte...