SDA Sandžaka pozvala međunarodnu zajednicu da zakaže konferenciju o Sandžaku

– Pozivam međunarodnu zajednicu da zakažemo međunarodnu konferenciju o Sandžaku. Sandžak se mora riješit, rekao je večeras u Novom Pazaru lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin

NOVI PAZAR (AA) – Na skupu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, večeras u Novom Pazaru, upućen je poziv međunarodnoj zajednici da zakaže konferenciju o Sandžaku. Ponovljen je i zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, javlja Anadolu Agency (AA).

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u obraćanju na skupu “Sandžak -naša kuća”, pred nekoliko hiljada aktivista i pristalica stranke u hali Pendik, rekao da državni organi Srbije negiraju genocid i zločine nad Bošnjacima, kao i da je “specijalni status za Sandžak odgovor na sve probleme građana Sandžaka”.

“Pozivam međunarodnu zajednicu da zakažemo međunarodnu konferenciju o Sandžaku. Sandžak se mora riješiti. Pozivamo EU, Savjet Evrope, UN, OSCE, da u skladu sa istorijskim činjenicama, pozovu sve zainteresovane strane, da zakažemo i održimo međunarodnu konferenciju”, rekao je Ugljanin.

Novi Pazar, Srbija – Na skupu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, večeras u Novom Pazaru, upućen je poziv međunarodnoj zajednici da zakaže konferenciju o Sandžaku. Ponovljen je i zahtjev za uspostavlanje specijalnog statusa za Sandžak.
( Medin Haliloviç – Anadolu Agency )

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je poručio zvaničnicima EU i Srbije da ne priznaju Akcioni plan za manjine (Poglavlje 23) ali da će stranka na čijem je čelu nastaviti borbu kroz državne institucije, Skupštinu Srbije i opštine da se zalaže za svoje programske ciljeve za status Sandžaka, kao i da će od danas uključiti i Bošnjake koji žive u zapadnim zemljama da, kako je naglasio, traže pravdu za Sandžak.

“Da oni tamo, kod tih zemalja koje se pitaju za našu budućnost, i u Americi i Evropi, traže to pravo. Mi ćemo se izboriti da Sandžak dobije svoj status jer samo tako možemo da obezbijedimo sigurnu budućnost”, poručio je Ugljanin obraćajući se u svojstvu osnivača Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i aktuelnog vijećnika.

Prema njegovim riječima, SDA Sandžaka nije konkurent nijednoj političkoj opciji ni stranci jer je to, kako ju podvukao, ideja slobode i slobodnog Sandžaka.

Na skupu je upućena i čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovini, kao i 20. novembra Dana Sandžaka, a zvaničnici SDA Sandžaka su svojim govorima podsjetili da je SDA Sandžaka već 29 godina parlamentarna “stranka koja je učinila sve što je moglo da se učini mirnim putem kroz institucije sistema”.

– Imamović: Pretenzije na BiH nikad otvorenije –

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović je rekao da jugoslovenska kriza još nije riješena i da je Srbija u sukobu sa svim komšijama.

“Pretenzije na teritoriju Bosne i Hercegovine nikad nisu bile otvorenije. Danas, kada Vučić kaže Kosovo misli Republika Srpska, takozvana Republika Srpska. Zna i on da je pitanje Kosova odavno završeno, međutim to ga ne sprječava da, zajedno s Dodikom, sanja neke snove o Republici Srpskoj i prisajedinjenju tog manjeg bh. entiteta Srbiji. Zbog toga se SDA Sandžaka zalaže da čitav ovaj prostor približi NATO-u, za nas jedinom garantu mira i stalnog povjerenja i saradnje između država i naroda u ovom regionu”, poručio je Imamović.

SDA Sandžaka, kao dio Stranke demokratske akcije u bivšoj Jugoslaviji djeluje od uvođenja višestranačja 1990. godine. Danas je registrovana kao stranka bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji i participira u vlasti u sandžačkim opštinama. SDA Sandžaka u parlamentu Srbije ima dva narodna poslanika i dio je opozicije.

Predstavnici SDA Sandžaka su u prethodnom periodu obišli skoro stotinu mjesta i gradova u Sandžaku i građanima predstavili Program o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak i status Bošnjaka.

Pročitajte...