SDA: Tužilaštvo treba da ispunjava obaveze u zaštiti suvereniteta BiH

SARAJEVO, 8. januara (FENA) – Stranka demokratske akcije (SDA) poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno počne ispunjavati obaveze u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, saopćeno je iz SDA.

– Odbijanje primjene odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru od zvaničnika entiteta RS predstavlja flagrantnu povredu suvereniteta BiH. Zvaničnici entiteta RS ne samo da su odbili ispoštovati tu odluku, već je u tom entitetu ponovo donesen zakon kojim se potvrđuje diskriminacija građana nesrpske nacionalnosti, a protivno Ustavu BiH, Evropskoj konvcenciji o zaštiti ljudskih prava i odluci Ustavnog suda BiH – citat je iz saopćenja.

Nedopustivo je da Tužilaštvo BiH izbjegava postupiti po prijavi Ustavnog suda BiH iz 2016. godine jer se ne može drugačije tumačiti činjenica da do sada niko nije odgovarao za očigledno krivično djelo.

Sve institucije BiH, pa i Tužilaštvo BiH, dužne su bezrezervno izvršavati svoje obaveze koje proističu iz Ustava i zakona. U protivnom, bit će odgovorni za sve negativne posljedice koje su nastupile zbog nepostupanja, naglašava SDA.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...