Šef Odjela za vaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla: Dr. Dragan Piljić dobitnik Večernjakovog pečata za medicinu

Najava
Večernjakov pečat za medicinu nedavno je dodjeljen prof. dr. Draganu Piljiću, šefu Odjela za vaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla, po kojem je nazvana u svijetu jedinstvena metoda za operaciju trbušne aorte. Doktor Piljić ističe da će novim pristupom u operativnom tretmanu doći do samnjenja postoperacijskih komplikacija, pacijenti će kraće boraviti u intezivnom liječenju.

Novinarka: Devleta Brkić

Prof. dr. Dragan Piljić dobio je Večernjakov pečat za metodu iz kardiovaskularne hirurgije nazvanu po njegovom imenu. Riječ je o Piljić metodi kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, na kojoj je tokom protekle decenije kontinuirano radio. Doktor Piljić ističe da je ovo priznanje nešto veliko, kako za njega samog, tako i za kolektiv, budući da su detaljno radili na njenom usavršavanju. Ova metoda, dodaje, sastoji se iz tri elmenta.

– Prvo, mi više ne pravimo onaj klasičan rez kako se nekad radilo od 40 cm. Sada radimo minilabratomijom tj. rez od 8 do 10 cm. Drugi važan elemenat u ovoj metodi je to da ne vadimo crijeva iz trbušne šupljine, iz njihovog prirodnog ambijenta. Ranije smo to radili tako da smo crijeva kroz taj veliki rez izvlačili iz trbušne šupljine, zamotavali ih u vlažne komprese, a sve to ostavlja velikog traga na sama crijeva, ali i na samog pacijenat, naglasio je prof. prim.dr.med.sc. Dragan Piljić, specijalista opće hirurgije, subspecijalista kardiohirurgije i vaskularne hirurgije.

Treći, ključni elemenat je mali unos infuzionih otopina. Također, doktor Piljić ističe da je ovom metodom broj postoperativnih komplikacija značajno reduciran, što dovodi i do skraćenja boravka kako u jedinici intenzivnog liječenja, tako i samog ukupnog boravka u bolnici.

– Kada smo pravili taj veliki rez od 40 cm često su se pojavljivale te postoperacijske kile, saada je to praktično ne postoji. Infekcija rana, puno je veća mogućnost infekcije rane ako je ona od 40 cm, nego od 10. U ranijim godinama kada smo radili klasičnom metodom pacijenti su zbog tog otežanog uspostavljanja peristaltike i zarastanja te velike rane trebalo 10-15 dana, primjenom ove metode pacijenti četvrti postoperacijski dan idu kući, što je veliki benefit za pacijenta, kao i ušteda za cijeli zdravstveni sistem, ističe dr. Piljić.

Nova metoda doktora Piljića veliki je doprinos svjetskoj medicini, ali i dokaz da imamo vrsne stručnjake i u oblasti medicine. Kako nam je kazao doktor Piljić ideja jeste njegova, ali je ne bi mogao realizirati bez podrške njegovog tima. Uz poštivanje svih etičkih i međunarodnih standarda provedeno je četverogodišnje istraživanje, a rezultati su objavljeni u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim časopisima pod imenom „Piljić metoda“.

(RTVTK)