Senad Mašović preuzeo dužnost načelnika Zajedničkog štaba OS BiH

– Ceremoniji primopredaje dužnosti načelnika prisustvovala je i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš

SARAJEVO (AA) – Na svečanoj ceremoniji održanoj u Sarajevu, general-pukovnik Anto Jeleč predao je dužnost načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) general-majoru Senadu Mašoviću, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji primopredaje dužnosti načelnika prisustvovala je i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš te brojni državni dužnosnici i dužnosnici iz OS, NATO-a, ambasadori u BiH i predstavnici međunarodnih organizacija i vjerskih zajednica.

Pendeš smatra kako je u proteklom periodu, dok je Jeleč bio na čelu Zajedničkog štaba puno toga napravljeno u OS BiH, ali i da je ostalo mnogo toga što se treba uraditi.

“Budući načelnik OS BiH sigurno će intenzivno raditi da u svom mandatu postignemo zajedno još više i da idalje OS budu prepoznate kao najbolji dio društva i da budemo promotori onih evropskih i evroatlanskih vrijednosti očekujući, u najmanju ruku ove godine da se aktivira MAP, odnosno da se pođe s implementacijom prvog godišnjeg plana”, rekla je Pendeš.

Sarajevo, BiH – 28. februar 2018: Na svečanoj ceremoniji održanoj u Sarajevu, general-pukovnik Anto Jeleč (L) predao je dužnost načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) general-majoru Senadu Mašoviću (D). Ceremoniji primopredaje dužnosti načelnika prisustvovala je i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš (C) te brojni državni dužnosnici i dužnosnici iz OS, NATO-a, ambasadori u BiH i predstavnici međunarodnih organizacija i vjerskih zajednica. ( Mustafa Öztürk – Anadolu Agency )

Jeleč je rekao kako je ponosan što je bio na čelu OS koje su bile snage dobrog u BiH. Kazao je kako su u proteklom periodu odgovarali na elementarne nepogode i postigli značajne rezultate.

“Posebno mi je drago da nas je zajednica prihvatila i da su oni zadovoljni našim radom. Sve aktivnosti koje smo radili u BiH usmjerili smo na jačanje OS, približavanje OS društvu i stanovništvu i da BiH Oružane snage, kao i do sada i u budućnosti, prihvati kao svoje i da mogu očekivati pomoć kad god im to bude potrebno”, rekao je Jeleč.

Dodao je kako su održali kontinuitet sudjelovanja u mirovnim misijama u svijetu, te odgovarali na izazove svih operacija i zahtjeva očuvanja stabilnosti i mira. Osim toga, ističe Jeleč, naučili su kako se ubuduće pripremati. Zadovoljan je što su proširili svoje djelovanje kroz sudjelovanje u operacijama Evropske unije (EU).

“To je tek početak, očekujem značajne rezultate u budućnosti”, kazao je Jeleč, koji je dodao kako su stopostotne inspekcije rješavanja viškova dio stabilnosti bh. društva i da su učinili velike korake na tom putu.

Kazao je kako s dužnosti odlazi ispunjen i da su uradili ono što su mogli, a započeli ono što nisu mogli uraditi.

Jeleč je dužnost načelnika Zajedničkog stožera OS BiH od  bivšeg načelnika ZŠ OS BiH Miladina Milojčića preuzeo 2013. godine, koji je na toj dužnosti 2008. godine naslijedio  general-pukovnika Sifeta Podžića.

Sarajevo, BiH – 28. februar 2018: Na svečanoj ceremoniji održanoj u Sarajevu, general-pukovnik Anto Jeleč (C) predao je dužnost načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) general-majoru Senadu Mašoviću (L). Ceremoniji primopredaje dužnosti načelnika prisustvovala je i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš (D) te brojni državni dužnosnici i dužnosnici iz OS, NATO-a, ambasadori u BiH i predstavnici međunarodnih organizacija i vjerskih zajednica. ( Mustafa Öztürk – Anadolu Agency )

Mašović je napomenuo bitnu činjenicu da OS imaju svoj kontinuitet, svoju prošlost i sadašnjost, ali i budućnost.

“Pred nama je intenzivan period u kojem se od nas očekuje značajno unapređenje kapaciteta, sposobnosti, opremanja jedinica i očekujemo definitivno otpočinjanje prvog godišnjeg ciklusa pregleda čime ćemo imati tokom kalendarske 2018. godine aktiviranje MAP-a”, rekao je Mašović dodajući kako slijedi niz izazova.

Ukazao je na važnost modernizacije Oružanih snaga koji će biti jedan od prioriteta za vrijeme njegovog mandata.

Prioriteti će biti i jačanje lanca komandovanja i kontrole, nastavak aktivnosti koje se tiču segmenta humanitarnog deminiranja, pružanja pomoći civilnim strukturama i rješavanja viškova municije.

“Ono što smatram najbitnijim je segment otpočinjanja modernizacije koji je neophodan preduslov za stvaranje visokomobilnih, funkcionalnih i kredibilnih OS. U sadašnjem okruženju, i svemu onome što se dešava oko nas, moramo biti svjesni da same OS ne mogu odgovoriti na sve što se očekuje u BiH. Stoga ćemo zaista biti veoma opredijeljeni ka segmentu jačanja regionalne saradnje, unapređenju naših bilateralnih i partnerskih odnosa sa zemljama, odnosno oružanim snagama u regiji, ali i značajnije učešće u segmentu participacije u  EU, UN i NATO vođenim misijama”, poručio je Mašović.

Mašović je od 2013. godine obavljao dužnost zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, a 2014. godine je dobio čin general-majora.

Pročitajte...