Senat UNSA pozvao Nobelov komitet da povuče odluku o dodjeli nagrade Handkeu

Senata Univerziteta u Sarajevu pozvao je Nobelov komitet da povuče odluku o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

Senat podsjeća da je Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, od sredine devedesetih godina, svoj veliki književni talent i svoj dotad nesporno značajan književni autoritet stavio u službu jedne retrogradne nacionalističke ideologije koja je odgovorna za genocid, ogromne zločine i “etničko čišćenje” u Bosni i Hercegovini.

Handke je dijelu svog književnog opusa i u brojnim javnim nastupima svoju subjektivnu verziju historije bez ikakvog osnova suprotstavljao i činjenicama, koje su višestruko presuđene pred međunarodnim sudovima UN-a.

Konkretno, on je u svojim putopisima Zimsko putovanje ka rijekama Dunav, Sava, Morava i Drina (1996), Ljetni dodatak Zimskom putovanju (1996), u svojim reportažama o Haaškom tribunalu, u svojoj drami Vožnja čunom (1999), relativizirao i dovodio u pitanje genocid i zločine počinjene u Srebrenici, Višegradu, Tuzli, Sarajevu i time se ogriješio o historijsku istinu, ali i nanio štetu samoj književnosti, stoji u saopćenju Senata Unverziteta u Sarajevu.

Navodi se da je Handke također iskazivao nesumnjivu podršku diktatorskom režimu i samoj ličnosti Slobodana Miloševića, ostajući mu vjeran sve do kraja, a konstantno se pogrdno i uvredljivo izražavao o predstavnicima opozicije tom režimu.

Konačno, u nekoliko svojih eseja (npr. Süddeutsche Zeitung, 01.06.2006) i intervjuima (npr, Ketzerbriefe 169/2011) direktno je ne samo negirao da se u Srebrenici dogodio genocid, nego je čak i iskazao stanovitu podršku “osvetničkoj akciji srpske strane” , kako ju je sam nazvao. Izravno je i vrijeđao te ponižavao žrtve genocida, ističući kako “ne vjeruje u tugu Majki Srebrenice”, podsjeća Senat.

Uzimajući u obzir činjenicu da se Nobelovom nagradom odlikuje vrhunska književnost “u idealističkom pravcu”, kako stoji u statutu Nobelovog komiteta, a da se Handke svojim sveukupnim djelovanjem višestruko i grubo ogriješio o temeljna humanistička načela, Senat poziva Nobelov komitet da povuče odluku i barem donekle spasi svoju čast.

Pročitajte...