SHF: Sarajevo otvoreno za biznis i saradnju, ogroman potencijal halal industrije

– Tokom tri dana SHF-a 2019 za učesnike i posjetioce bit će organizovan bogat program sa nizom vrlo zanimljivih sadržaja tokom kojih će imati priliku upoznati se sa svjetskim trendovima halal-industrije, čuti neke od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za halal i islamske finansije, a bit će omogućeni i susreti regionalnih proizvođača halal-proizvoda i pružalaca halal-usluga iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kazahstana, Litvanije, Maroka, Omana, Tunisa

SARAJEVO (AA) – Na današnjoj ceremoniji otvaranja drugog Sarajevo Halal Sajma, govornici su se složili da je ogroman potencijal halal industrije, te da je ona u stalnom porastu, javlja Anadolu Agency (AA).

Saifuddin Nasutiion Ismai, ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača Malezije, rekao je danas u Sarajevu da halal industrija ima veliki značaj u toj zemlji.

“Razumijemo ogroman potencijal halal industrije koji nije ograničen samo na malezijsko tržište”, pojasnio je Ismai.

Halal je danas, kako je kazao, globalna industrija, a vrijednost te industrije je u stalnom porastu.

Ismai je u obraćanju rekao i da se halal tržšite povezuje sa hranom i pićem, međutim on uključuje veći dijapazan proizvoda poput kozmetike i turizma.

“Malezija je privukla jako puno investitora u halal industriju”, podsjetio je Ismai navodeći da kako globalno raste halal industrija, Malezija se nastavlja razvijati kao lider u halal industriji.

Israfil Kuralay, zamjenik predsjednika Privredne komore Istanbula (ITO), istakao je da kao i Turska i ITO podržava ovu vrstu manifestacija koje će ojačati saradnju dvije zemlje. Podsjetio je da između Turske i BiH postoje zaista bliske veze.

“Tužno je to što 57 muslimanskih država sa 1,6 milijardi stanovnika proizvodi samo 20 posto halal industrije u svijetu, dok su najistaknutije države na tom tržištu koje proizvode 80 posto halal industrije nemuslimanske”, rekao je Kuralay.

Kako je kazao, svjesni su potencijala BiH na ovom polju.

“Vjerujemo da će saradnja na polju halal industrije biti jako plodna za obje zemlje. Vjerujemo da su manifestacije organizirane od strane prijateljskih država jako značajne, i želim napomenuti da je do sada šest puta organizovan sajam turskih proizvoda. BiH je tokom historije mnogo puta zasluživala bolju ekonomsku i socijalnu situaciju, međutim, rat je doveo do velikih gubitaka”, poručio je Kuralay.

Ayman Amin Sejiny, izvršni direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD) pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB), rekao je da je ovo sve potrebno i za farmaceutsku industriju.

“Pitanje je šta je halal, a šta nije. Trebate da budete centar halal industrije u Evropu. Ovo može da bude centar svih zemalja u regionu”, kazao je Sejiny.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, rekao je da je Sarajevo administrativni centar BiH.

“A mi želimo da postane poslovni centar BiH i regiona. Sarajevo je otvoreno za biznis i saradnju”, rekao je Forto.

Tokom tri dana SHF-a 2019 za učesnike i posjetioce bit će organizovan bogat program sa nizom vrlo zanimljivih sadržaja tokom kojih će imati priliku upoznati se sa svjetskim trendovima halal-industrije, čuti neke od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za halal i islamske finansije, a bit će omogućeni i susreti regionalnih proizvođača halal-proizvoda i pružalaca halal-usluga iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kazahstana, Litvanije, Maroka, Omana, Tunisa. Na SHF-u 2019 predstaviće se 108 izlagača iz 36 zemalja svijeta.

SHF 2019 održava se u Centru Skenderija, a traje od 26. do 28. septembra. Organizatori sajma su BBI, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj komori Federacije BiH. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH.

Nakon svečane ceremonije otvaranja, prvog dana SHF-a 2019 učesnici imaju priliku prisustvovati panelu “Jugoistočna Azija – halal izgledi i mogućnosti za region jugoistočne Evrope”.

Okrugli stol bh. i malezijskih privrednika, također, će biti održan prvog dana SHF-a 2019, a posebna pažnja bit će posvećena “Halal Vision 2020” – viziji u kojoj halal-industrija i njen rast i razvoj zauzimaju posebno mjesto.

Drugog dana SHF-a 2019 biće održan veliki sastanak direktora banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima pod nazivom “Međunarodna platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija”. Panel diskusija razvoj halal-tržišta BiH i Saudijske Arabije okupit će bh, regionalne poslovne ljude iz Saudijske Arabije u okviru kojega će biti razgovarano o mogućnostima saradnje u oblasti halala. Info dani Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH biće posvećen temi “Ugovor o slobodnoj trgovini BiH-Turska: prilike, šanse i izazovi”.

Treći dan SHF-a 2019 započeće dodjelom nagrada SHF 2019 najuspješnijim sudionicima. Centralni događaj trećeg dana biće održavanje takmičenja u inovacijama “Transformers Roadshow” u organizaciji IsDB-a. Pobjednici takmičenja “Transformers Roadshow” biće proglašeni istoga dana, a tri najbolja projekta nagrađena sa po 3.000 dolara, te će svoje projekte moći predstaviti na svjetskom takmičenju u Senegalu.

Tokom tri dana SHF 2019 posjetioci će moći uživati i u kulinarskim delicijama kineske, malajske, indonezijske i bh. kuhinje pripremljene u skladu sa halal-standardima. Cijena ulaznica za posjetioce je dvije KM, a cjelokupan prihod od prodatih ulaznica BBI će uplatiti SOS dječijim selima u BiH.

Anadolu Agency (AA) je globalni komunikacijski partner Sarajevo Halal Faira 2019.

Pročitajte...