Šiljegović posjetio jedinice OSBiH u Derventi i Gornjim Božinovcima

Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović, zajedno s generalnim inspektorom Ministarstva odbrane BiH brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, boravio je u radnoj posjeti inžinjerijskom bataljonu i deminerskoj jedinici Brigade taktičke podrške u Derventi i Gornjim Božinovcima.

Radna posjeta upriličena je u okviru redovnih aktivnosti parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i generalnog inspektora Ministarstva odbrane BiH.

Cilj posjete bio je upoznavanje s redovnim atkivnostima i preduzetim mjerama navedenih jedinica Brigade taktičke podrške u pogledu uslova života i rada na lokacijama, te mjerama za zaštitu zdravlja profesionalnih vojnih osoba.

Tokom posjete komandant Brigade, brigadir Mirzet Lubenović, komandant Inžinjerijskog bataljona pukovnik Vladimir Latinović i komandir deminerske čete major Predrag Janjić informisali su parlamentarnog vojnog povjerenika i generalnog inspektora o svim mjerama i aktivnostima koje se provode u ovim jedinicama u cilju izvršavanja dodijeljenih zadataka, s osvrtom na mjere koje provode radi zaštite zdravlja profesionalnih vojnih lica.

Obavljeni su i razgovori s oficirima, podoficirma i vojnicima, te je upriličen obilazak prostora koje koriste pripadnici Oružanih snaga BiH.

Na osnovu svega viđenog ocijenjeno je da aktivnosti pripadnika komande Brigade, bataljona i deminerske jedinice predstavljaju izuzetan primjer dobre organizacije u Oružanim snagama BiH. Posebno je istaknuto da značajan njihov doprinos lokalnim zajednicama i civilnom stanovništvu u tim zajednicama.

Tokom posjete iskazana je opredjeljenost da budu nastavljene zajedničke aktivnosti i uspješna saradnja parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH u pravcu zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda profesionalnih vojnih osoba, a posebno s akcentom na uslove njihovog života i rada na lokacijama u okolnostima pandemije zarazne bolesti prouzrokovane koronavirusom, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(RTVTK/FENA)

Pročitajte...