Simpozij o zaštiti kulturnog naslijeđa u kriznim situacijama (VIDEO)

Uništavanje kulturnog naslijeđa predstavlja napad na svjetsku kulturnu raznolikost i to je nešto što se ne može tolerisati. Time se ne uništava samo prošlost, nego se uništava i zajednička budućnost.

Istaknuto je to danas u Domu Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Sarajevu gdje se održava simpozij o temi “Civilno-vojna saradnja vezana za zaštitu kulturnih dobara u kriznim situacijama i moguće posljedice“, koji je organiziralo Ministarstvo odbrane BiH u saradnji s Uredom vojnog atašea Republike Austrije u BiH i nevladinom organizacijom “WERK“.

Održavanje naučnog skupa, čiji sudionici razmatraju različite aspekte preventivnog djelovanja na zaštiti kulturnog naslijeđa u slučaju kriznih situacija, pozdravili su ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, potcrtavajući značaj edukacije o modalitetima očuvanja kulturne baštine.

Ambasador Pammer je u izjavi za medije kazao kako se radi o događaju koji svjedoči o bliskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Austrije i značaju očuvanja i obnove zajedničke kulturne ostavštine.

Dodao je da očuvanje kulturne baštine i raznolikosti predstavlja veliki izazov u svijetu u kojem je kulturno naslijeđe, nerijetko, i na različite načine ugroženo.

Ministrica Pendeš je podsjetila da se simpozij održava u Domu OSBiH, koji je građen prije više od sto godina i koji predstavlja tipičan primjer zaštite kulturne baštine.

Kako je kazala, kulturna baština nisu samo objekti, nego je to i sve ono što je napisano, način na koji živimo, religija….

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum naglasio je važnost preventivnog djelovanja kako bi se spriječile pojave uništavanja kulturnog blaga te se intenzivnije angažiralo na zaštiti i očuvanju svjetske kulturne raznolikosti, bilo da je ona ugrožena ratovima ili prirodnim ili drugim nesrećama.

– Ono što smo naučili ovdje u BiH i, generalno, u regionu pokazuje da je kulturno naslijeđe, nažalost, bilo u velikoj mjeri na udaru i razarano tokom konflikta. To je, između ostalog, bio atak i na identitet i protiv toga se moramo boriti – kazao je Šešum, istaknuvši u osvrtu na situaciju u BiH kako kulturna raznolikost naše zemlje nije anomalija, nego vrijednost koja se mora njegovati i štititi radi budućih generacija.

Simpoziju, čiji je cilj podizanje svijesti o značaju zaštite kulturnih dobara u kriznim situacijama i povezivanje međunarodnih i domaćih aktera na tom planu, prisustvuju dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH, predstavnici Ambasade Republike Austrije u BiH i organizacije “WERK” iz Sarajeva, te akademske zajednice iz BiH i Austrije, kao i predstavnici Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika…

Među predavačima naučnog i stručnog skupa su predsjednik ‘Blue Shield Intarnational’ Karl von Habsburg – Lothringen i austrijski vojni ataše pukovnik Michael Pesendorfer.