Sinanović: Vjerujem da će biti riješen problem bošnjačke djece u Zvorniku, štrajk je prekinut

Štrajk glađu roditelja i djece iz zvorničkog naselja Liplje je prekinut sinoć, jer smo dobili obećanje nadležnih da će se udovoljiti našim zahtjevima – potvrdio je danas Feni Muharem Sinanović, jednog od osam roditelja koji su jučer morali pribjeći i ovoj metodi borbe na pravo da izučavaju bosanski jezik.

-Imali smo razgovore sinoć s načelnikom Zvornika, predstvanicima prosvjete i direktorom Osnovne škole ‘Sveti Sava Radomirom Petrovićem i postigli smo dogovor da oni do srijede pošalju odgovor Ministarstvu prosvjete RS da se udovolji našim zahtjevima – tvrdi Sinanović.

Uvjeren je da će ovaj problem u vezi s nazivom jezika konačno riješiti.

Djeca su, kaže, danas krenula na nastavu, nakon što su sinoć i oni i roditelji obustavili cjelodevni štrak glađu.

-Procjenili smo da nije dobro da djecu dovodimo u ovu situaciju zbog štrajka glađu. Dobili smo obećanje i vjerujemo da hoće biti ispunjeno – tvrdi Sinanović.

Djeca bošnjačke nacionalnosti iz ove područne škole u Liplju kod Zvornika nisu išta na nastavu od početka drugog polugodišta, jer njihovi roditelji zahtijevaju da im se u đačke knjižice upiše “bosanski jezik”, umjesto “bošnjački jezik”.

Istovremeno, iz Ministarstva prosvjete i kulture danas tvrde da je naziv jezika definiran Ustavom tog bh. entiteta i zakonima u oblasti obrazovanja i da ne može biti predmet dogovora.

Navode i da su netačne informacije koje su prenijeli pojedini mediji da se predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture RS-a sastao s roditeljima djece iz zvorničkog naselja Liplje i dogovarao naziv jezika koji će izučavati bošnjačka djeca.

-Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav RS-a i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik. U pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje se naziv jezika u skladu s Ustavom RS – saopćeno je iz ovog resora entitetske vlade.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...