Situacija sa požarima u TK

Na području Tuzlanskog kantona prethodna dva dana obilježili su veliki požari. Vatrogasci su uspjeli lokalizovati požare na području Tuzle.  U Banovićima i Lukavcu uspjeli su zastaviti širenje vatre sječom šuma. Veliki problem predstavlja širenje požarišta na području Srebrenika. Razlog zašto ne mogu zaustaviti vatru i lokalizovati požar na tom području je nepristupačan teren.  Kantonalni štab civilne zaštite zaprimio je zahtjev za podršku helikoptera za gašenje požara od tri štaba civilne zaštite na područje Tuzlanskog kantona. Uzroci  požara još uvijek nisu poznati.

Autor: Dino Dropić

Nakon što su lokalizovani požari na Ravnoj Trešnji, Paša Bunaru, Simin Hanu, jučer se aktivirao požar u naseljima Vilušići i Lipnica. Brzom reakcijom vatrogasaca, požari su ugašeni. Međutim, nedugo nakon toga u poslijepodnevnim satima, izbili su veliki požari na području Lukavca, Banovića i Srebrenika. Iz Kantonalnog štaba civilne zaštite poručuju da  su vatrogasci uspjeli zaustaviti širenje vatre u Banovićima i Lukavcu, ali da se požarište u Srebreniku i dalje širi. Razlog zašto ne mogu još uvijek spriječiti sirenje vatre na ovom području je nepristupačan teren.

“Vatrogasci i šumsko gazdinstvo preduzeća za šume koje upravlja šumama na područja Lukavca i Banovića uspjeli su zaustaviti dalje širenje vatre rasjekom šuma. Međutim imamo dalje širenje požarišta u gradu Srebreniku. Jučer smo odmah intervenisali po principu pomoći gradu Tuzla Oružanih snaga BiH. Oko 2 sata smo uputili zahtjev za pomoć prema Federalnoj upravi civilne zaštite, a koji je upućen prije toga od gradskih i općinskih službi za grad Srebrenik, grad Lukavac i općinu Banovići. Dakle 3 štaba su uputili prema nama zahtjev za podršku helikoptera za gašenje požara”, istakao je Zoran Jovanović direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Vatrogasci su u gašenju požara  veliku pomoć imali od svojih kolega širom Tuzlanskog kantona. Pomogao im je i helikopter oružanih snaga, koji je na požarište ispustio više od  9 tona vode. Uzroci požara jos uvijek nisu poznati.

“Još uvijek se ne znaju uzroci požara, međutim danas smo se čuli sa našim kolegama policajcima. Izvršiće se uviđaji na ovim požarištima, tako da vrlo brzo očekujemo od istražnih organa da obavijeste kako nas tako i naše sugrađane o tim nemarnim sugrađana koji su izazvali ovaj katastrofalni požar. Imali smo pomoć naših kolega iz drugih opština ovim putem im se zahvaljujem još jednom. Osim njih imali smo još jednu pomoć oružanih snaga iz zraka. Iskoristili smo i tu mogućnost da nam naše oružane snage ustupe svoje letjelice za gašenje tog našeg požara. Tako da njihova akcija je bila uspješna i mi smo zadovoljni njihovim učinkom”, rekao je Jasmin Jahić komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Iz Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla ističu kako su kontinuirano u pripravnosti, kako se ugašeni požari ponovo ne bi aktivirali.