Sjednica Aktiva direktora: Sutra rezultati konkursa za posao u školama

Sve osnovne škole u Tuzlanskom kantonu spremne su za početak nove školske godine. Nastava počinje u ponedjeljak 2. septembra. O tome i drugim aktuelnim temama razgovarali su danas članovi Aktiva direktora osnovnih škola, sa predstavnicima Pedagoškog zavoda i Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

novinar Azra Mešić

U ponedjeljak počinje nastava za školsku 2019/2020 godinu. Svih 88 osnovnih škola spremno je za doček učenika, a među njima blizu 4.000 prvačića. Oni će dobiti i besplatne udžbenike, potvrđeno je danas na sjednici Aktiva direktora osnovnih škola Tuzlanskog kantona.

– Učenici prvih razreda će dobiti besplatne udžbenike. Ostaje im da kupe radne sveske. Učenici drugih razreda dobit će po 3 udžbenika: matematiku, čitanku i moju okolinu. Ostalo bi trebali da kupe, kaže za RTVTK Almir Hadžić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola TK.

Oni učenici koji putuju do škola javnim prevozom, imat će subvencije za mjesečne vozne karte u iznosu 50 odsto cijene prevoza na relaciji.

– Škole će utvrditi spiskove učenika koji su udaljeni 2km i više i na osnovu tih spiskova Minstarstvo će dati saglasnost. A školama su već određena sredstva za sklapanje ugovora sa prevoznicima, naglašava Elmir Tukić, djelatnik Ministarstva za obrazovanje i nauku TK.

S početkom školske godine bit će završena i konkursna procedura za prijem nastavnika i drugog osoblja za rad u školama. Rezultati prvoraspisanog konkursa već su spremni.

– Po konkursu odluke su konačne sutra, a po izmijenama i dopunama bit će u ponedjeljak. Shodno tome uposlenici će biti primljeni u skladu s bodovima. Mi očekujemo da ćemo i ove godine nastojati da oni koji budu primljeni u ponedjeljak uđu u učionice, dodaje predsjednik kantonalnog Aktiva.

Svi koji su dobili posao trebali bi potpisati i ugovore o radu već u prvoj sedmici nove školske godine.