Sjednica Predsjedništva BiH se ipak održava, istaknuta samo zastava BiH

Sjednici koja se održava u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu prisustvuju sva tri člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Dodikov uslov za održavanje sjednice bilo je isticanje zastave bosanskohercegovačkog entiteta RS ili uklanjanje jedne zastave Bosne i Hercegovine iz sale. Naime, Dodik je stava kako dvije zastave BiH predstavljaju zastave države BiH i entiteta Federacija BiH.

Još uvijek nije poznato na osnovu kojih činjenica je Dodik došao do takvog zaključka jer se veći broj državnih zastava ističe zbog dekoracije, a ne zbog reprezentativnosti entiteta FBiH u Predsjedništvu BiH. Prilikom brojnih sastanaka i konferencija članova Predsjedništva BiH u sali je znalo biti istaknuto i po pet državnih zastava.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH čak je prijetio i da će sjednicu održati putem videolinka iz administrativnog centra Vlade RS-a u Lukavici, a što su u startu odbili Džaferović i Komšić.

Na dnevnom redu, ako je vjerovati ranijim najavama Dodika, naći će se izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva BiH i Zakona o zastavi BiH, a kojim je predviđeno omogućavanje isticanja zastave manjeg bh. entiteta u zgradi Predsjedništva BiH. Ovi prijedlozi zasigurno neće dobiti podršku Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Prema svim procjenama na dnevnom redu neće se naći smjene ambasadora koja je imenovao bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Dodik je ranije najavio da će zatražiti smjenu 16 bh. ambasadora iz reda srpskog naroda, a između ostalog i ambasadora BiH u Japanu, Bugarskoj, Izraelu, Češkoj Republici, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i OSCE-u.

(RTVTK/KLIX/AVAZ)

Pročitajte...