Sjednica Rijaseta IZuBiH: Porast prikupljenih sredstva zekata i sadakatu-l-fitra

Ramazan i obredi izdvajanja zekata, sadakatu-l-fitra i prinošenja kurbana ove godine protekli su bez značajnijih poteškoća uz veliko učešće vjernika, konstatovano je na današnjoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Iz razmatranih izvještaja je evidentan porast prikupljenih sredstva zekata i sadakatu-l-fitra, te veći broj uplaćenih kurbana koji su otkupljeni od povratnika.

Također, analiziran je tehnički i preliminarni izvještaj o ovogodišnjoj organizaciji hadža, dok će se o konačnom izvještaju očitovati Rijaset, Vijeće muftija i Sabor IZ u BiH. U preliminarnom izvještaju su konstantovani određeni problemi u prijevozu hadžija koji su uzrokovani neizvršavanjem obaveza kompanije s kojom je Ured za hadž i umru imao potpisan ugovor. Pored toga, zaključeno je, hadžije su obavile sve hadžske obrede i sigurno se vratili u BiH.

Rijaset je prihvatio Plan i program aktivnosti u kampanji protiv kockanja i donio odluku da se 2019. godina u Islamskoj zajednici proglasi ”Godinom borbe protiv poroka kockanja”, te je radna grupa zadužena za izradu operativnog plana kampanje koja će se provoditi od naredne godine, a u koju će biti uključene sve institucije Islamske zajednice, mediji, nevladine organizacije i svi drugi koji se žele uključiti.

Razmatran je i usvojen nacrt Pravilnik o organizaciji i radu medžlisa koji je upućen u javnu raspravu. Prihvaćene su i informacije Uprave za vjerske poslove o početku mektebske nastave u 2018/2019. godini i Uprave za obrazovanje o upisu učenika u prvi razred medresa i gimnazija IZ-e u 2018/2019.

Rijaset je dao suglasnost na prijedlog o formiranju Mreže mladih u dijaspori uz instrukciju da će Rijaset usvojiti smjernice za njeno funkcionisanje na osnovu elaborata koji će izraditi Uprava za vanjske poslove i dijasporu i Uprava za vjerske poslove. Ured za društvenu brigu dobio je suglasnost da raspiše konkurs za dodjelu stipendija iz Fonda ”Bejtu-l-mal” za učenike i studente u skladu s propisanom procedurom, među kojima je i 20 stipendija za učenike i studente sa posebnim potrebama.

Članovi Rijaseta su također dali saglasnost za potpisivanje sporazuma s BBI bankom o organizaciji Halal sajma uz poziv vjernicima da svojim prisustvom pomognu promociju halal-proizvodnje i konzumaciju zdrave hrane.

Na sjednici je Rijaset donio i više drugih odluka iz svoje nadležnosti, te rješavao radno-pravni status uposlenika u Zajednici, među kojima su i potvrđivanje izbora prof. Zuhdije Hasanovića u zvanje redovnog profesora, javlja agencija MINA.

Pročitajte...