Skupština TK: Negiranje zločina na Kapiji anticivilizacijski čin

Skupština TK je jednmoglasno usvojila zaključak u povodu aktivnosti Ministarstva odbrane Republike Srbije u pokušaju negiranja zločina na tuzlanskoj Kapiji. Riječ je o organizovanju promocije knjige pod nazivom “Tuzlanska kapija-ražirana tragedije” autora Ilije Brankovića. Skupština kantona je pozvala članove Predsjedništva BiH, Ministarstvo vanjskih poslova i Visokog predstavnika da upute protestnu notu Ministarstvu odbrane zbog organiziranja promocije sramne knjige.

– Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona održali su danas sjednicu hitnog karaktera kako bi izrazili stav povodom objavljivanja knjige u Srbiji “Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ Ilije Brankovića.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović poručuje da je negiranje zločina anticivilizacijski čin koji je tih dana zavio Tuzlu u crno.

-Opet, bez obzira na to što se dogodilo 25. maja 1995. godine, Tuzla je pokazala svoju širinu. Odgovorno tvrdim da se ovakav zločin dogodio u nekom drugom gradu, posljedice bi bile drastične. Izražavamo oštar stav i posebno nas boli činjenica da Ministarstvo vanjskih poslova još nije reagiralo prema Srbiji – istaknuo je Vujović.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona zatražili su izvinjenje Vlade Srbije.

– Međutim, ja mislim da je ovakva promocija ciljano organizovana i da iza nje stoji Republika Srbija. Ovo je naš vapaj da prestane već jednom negiranje osuđenih zločina. Tražimo da se izruči Novak Đukić, čovjek koji je direktno odgovoran za masakr na Kapiji. Ali njega Srbija očito štiti, a hoće li ga izručiti to je već stvar međunarodne zajednice i saradnje pravosudnih organa. Sve su ovo rane koje kopkaju ljude koji su proživjeli najteži oblik ratnih zločina – istakao je Vujović.

Pročitajte...