Sjednica VSTV-a BiH: Nastavak rasprave o postupanju nakon Tegeltijine ostavke

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Herecegovine (VSTVBiH) danas bi, drugog dana zasjedanja, trebalo nastaviti raspravu o postupanju i proceduralnim pitanjima, nakon što je u utorak predsjednik ovog regulatornog tijela Milan Tegeltija obavijestio njegove članove da podnosi neopozivu ostavku na tu funkciju, kao i na članstvo u toj instituciji.

Međutim, nastavak sjednice VSTV-a, planiran za 09.00 sati, prolongiran je za 10.00 sati zbog, kako su novinari obaviješteni, obaveza jednog od članova VSTV-a.

Inače, prvi dan zasjedanja protekao je u znaku razmatranja niza pitanja koja se tiču izbora rukovodstva Vijeća, popune upražnjenih pozicija i drugih tehničkih i formalnih pitanja, otvorenih nakon Tegeltijine ostavke, ali je sjednica usljed vanrednih okolnosti (jednom sudioniku zasjedanja pozlilo) prekinuta.

Kako višesatna rasprava prvog dana zasjedanja nije rezultirala razriješenjem novonastale situacije, zatraženo je očitovanje Pravnog odjela VSTV-a o pravnim konsekvencama.

Kako se očekuje, rasprava bi danas trebala početi predočavanjem Mišljenja Pravnog odjela kako bi iznalaženje odgovarajućih rješenja bilo nastavljeno.

Osim načina izbora novih članova i rukovodstva VSTV-a u utorak su razmatrana i pitanja u vezi sa zakazivanjem sjednica, što je dužnost predsjednika, te o tome ko bi mogao biti potpisnik uime Vijeća, odnosno istupati prema drugim subjektima/trećim osobama.

Mišljenja članova VSTV-a u vezi s razmatranom problematikom ostala su podijeljena, a ‘u igri’ su ostale varijante da se predsjednik VSTV-a bira na sjednici ili da se ovlasti osoba koja bi bila potpisnik uime Vijeća.

Sva ova tehnička i proceduralna pitanja otvorena su zbog situacije u kojoj se mandat potpredsjednika VSTV-a veže za mandat predsjednika te institucije, koji je u ostavci, a koji je prije napuštanja sjednice zamolio članove da ga izvijeste o tome kada da u Sekretarijat VSTV-a preda pisanu ostavku, kako bi i pravno stupila na snagu.

Naime, Tegeltija je obraćajući se članovima VSTV-a, u utorak kazao kako je njegova ostavka spremljena u kancelariji, te da će je predati nakon što VSTV razriješi novonastalu situaciju i obavijesti ga u vezi s tim.

U tom kontekstu, a radi definiranja načina postupanja u novonastalim okolnostima, članovi VSTV bi danas trebali nastaviti ‘traganje’ za mogućim rješenjima koja bi bila u skladu sa Zakonom o VSTV-u, Poslovnikom i drugim aktima.

Pročitajte...