17.8 C
Tuzla,BA
Utorak, 28 Septembra, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program Sjednica VSTV-a: Na dnevnom redu reformski program Vijeća

Sjednica VSTV-a: Na dnevnom redu reformski program Vijeća

Visoko sudsko i tužilaško vijeće BiH na dvodnevnoj sjednici, koja će početi danas, trebalo bi da razmatra reformski program VSTV-a, te usvoji izmjene i dopune Poslovnika ove pravosudne institucije. Sjednica će početi informacijom o aktivnostima predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije. Prema predloženom dnevnom redu, na sjednici će biti iznesen presjek stanja o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala do kraja prošle godine, kao i novi zahtjev Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za uspostavljanje evidencije u CMS/TCMS o predmetima u kojima su oštećeni raseljena lica i povratnici.

Na dnevnom redu je i izvještaj o radu Kancelarije disciplinskog tužioca VSTV-a za prvo tromjesečje ove godine, te konsolidacija zaključaka, preporuka i smjernica proisteklih iz Drugog izvještaja sudije Džoane Korner o unapređenju procesuiranja ratnih zločina na nivou BiH.

Među predloženim tačkama dnevnog reda su skidanje tajnosti sa predmeta Kancelarije disciplinskog tužioca i odluka o izradi Srednjoročnog plana rada VSTV-a za period 2022-2024. godine.

Drugog dana zasjedanja, sutra, VSTV će, između ostalog, imenovati zamjenike glavnog tužioca okružnih javnih tužilaštava u Doboju i Trebinju, kao i sudiju Okružnog suda u Banjaluci.

Planirano je i imenovanje predsjednika Opštinskog suda u Mostaru, zamjenika glavnog tužioca Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, kao i sudije Opštinskog suda u Livnu i sudija i dodatnog sudije Opštnskog suda u Sarajevu.

Članovi Vijeća trebali bi imenovati i dva tužioca Tužilaštva BiH, kao i sudiju Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Početak sjednice zakazan je za 9.00 sati.