Sjeverna Koreja upozorava da bi nuklearni rat mogao izbiti “svakog trena”

UJEDINJENE NACIJE,  17. oktobra (FENA) – Zamjenik sjevernokorejskog ambasadora  u UN-u upozorio je da je situacija na Korejskom poluotoku “dostigla tačku s koje nema povratka i nuklearni rat bi mogao izbiti svakog trena”.

Kim In Ryong poručio je komisiji za razoružanje Generalne skupštine UN-a da je Sjeverna Koreja jedina zemlja u svijetu koja je od 1970-ih predmetom “tako ekstremne i direktne nuklearne prijetnje” iz Sjedinjenih Država i kazao je da njegova zemlja ima pravo da posjeduje nuklearno oružje za samoodbranu.

On je ukazao na velike vojne vježbe svake godine u kojima se koriste “nuklearni potencijali” i kazao je da je još opasniji, kako ga je nazvao, “američki plan izvođenja tajne operacije u cilju uklanjanja našeg najvišeg vodstva”.

Ove je godine, kazao je Kim, Sjeverna Koreja kompletirala svoje “državne nuklearne snage i tako postala potpuno opremljena nuklearna sila koja posjeduje nuklearna sredstva raznih dometa, među kojima su atomska bomba, hidrogenska bomba i interkontinentalne balističke rakete”.

– Kompletno američko kopno u dometu je našeg naoružanja, i ukoliko se SAD usude da napadnu našu svetu teritoriju, čak i jedan njen pedalj, neće izbjeći našoj oštroj kazni na bilo kom djelu planete – upozorio je on.

Kimov govor uslijedio je nakon eskalacije prijetnji između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, i pooštravanja sankcija UN-a Pyongyangu.

On je nazvao nuklearni i raketni arsenal svoje zemlje “dragocjenim strateškim kapacitetom koji se ne može ukinuti ili povući ni pod koju cijenu”.

– Sve dok se temeljito ne iskorijeni neprijateljska politika i nuklearna prijetnja SAD, mi nikada nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke projektile za pregovarački stol pod bilo kakvim okolnostima – izjavio je Kim.

On je poručio komisiji za razoružanje kako se Demokratska Narodna Republika Koreja – zvanični naziv Sjeverne Koreje – nadala svijetu bez nuklearnog oružja.

Umjesto toga, kazao je Kim, sve nuklearne sile ubrzavaju modernizaciju svog oružja i “oživljavaju utrku u naoružanju u hladnoratvoskom stilu”.

Naglasio je da su nuklearne sile, među kojima su Sjedinjene Države, bojkotovale pregovore o Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja koji su u julu usvojile 122 zemlje u Ujedinjenim nacijama.

– Naša zemlja konzistentno podržava potpunu eliminaciju nuklearnog oružja i napore na denuklearizaciji kompletnog svijeta. Ali sve dok Sjedinjene Države odbacuju sporazum i konstantno prijete i ucjenjuju našu zemlju nuklearnim oružjem, Narodna Republika nije u poziciji da se povinuje sporazumu – izjavio je sjevernokorejski diplomata, prenosi AP.

(RTVTK/FENA) B.D.

Pročitajte...